Nebudu užitečným idiotem Andreje Babiše, říká oznamovatel korupce Závodský

08.02.2014 9:20

Nevidomý právník Ondřej Závodský (nestraník nominovaný KDU-ČSL) bude náměstkem ministra financí Andreje Babiše. Muž, který se proslavil jako oznamovatel korupce, v rozhovoru pro Lidové noviny zdůrazňuje, že nechce být jen maskotem či užitečným idiotem ministra financí. Již teď v resortu vidí věci, které by šly dělat jednodušeji, rychleji a hlavně levněji. Ohledně hazardu má jasno. Přirovnává ho ke drogám a rád by se věnoval např. úpravám pravidel sázení na internetu.

Nebudu užitečným idiotem Andreje Babiše, říká oznamovatel korupce Závodský
Foto: Archiv OZ
Popisek: Právník a bojovník s korupcí Ondřej Závodský

Na úvod Závodský přiznává, že zatím je jen poradcem ministra financí Andreje Babiše (ANO). Aby mohl být náměstkem, musí se prý napřed změnit organizační struktura ministerstva. Měly by se spojit čtyři odbory ze dvou sekcí a Závodský by pak odpovídal nejen za hazard, ale také za správu státního majetku. Přijal prý místo poradce, aby odvedl kus práce. Rozhodně nechce být maskotem ani užitečným idiotem ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Mohli bychom ušetřit ruce asistentek

„Jsem přesvědčen, že tu nebudu dělat užitečného idiota. Přišel jsem sem ne za účelem konzumace nějakého přiděleného pašalíku nebo obročí, ale udělat nějakou práci. Těžko tu sice stihneme vybudovat království nebeské na zemi, ale můj úkol je, aby se v oblasti hazardu správně vykládal a dodržoval zákon a se státním majetkem se zacházelo tak, jak má,“ podotýká právník.

V oblasti nakládání se státním majetkem se podivuje např. tomu, proč se materiály na Ministerstvu financí nerozšiřují v elektronické podobě. Ušetřily by se tím nemalé finanční prostředky a asistentky by nemusely přenášet mnohakilové spisy.

S hazardem je to jako s drogami

Více prostoru je ale v rozhovoru věnováno problematice hazardu. Závodský chce nějakým způsobem zakročit např. proti sázení na internetu. Prý nemá nic proti tomu, když si patřičně movitý člověk vsadí např. na sportovní zápas, problém však nastává v okamžiku, kdy sází člověk, který na to nemá. Proto je třeba přijmout i jistou zákonnou úpravu internetového sázení. Pokud se mu nevěnuje dostatečná pozornost, může to skončit závislostí a trestnou činností, na kterou pak stát citelně doplácí.

„... desetitisíce lidí u nás sázejí prostředky, kterými sami nedisponují, a pak na to navazuje trestná činnost nejhrubšího kalibru,“ podotýká Závodský a následně hazard srovnává s drogami. Připomíná navíc, že v oblasti hazardu existuje určitá nerovnost v tom, jak velké zisky tento typ byznysu generuje, a co z toho následně má státní rozpočet.

Závodský uvažuje i o regulaci hraní v hernách. Podle jeho názoru by nebylo od věci omezit např. částku, kterou je možné prohrát u videoterminálů.

Chce si došlápnut na vlivné lidi a strach nemá

Nevidomý právník si je vědom i toho, že regulací hazardu „šlápne na krk“ lidem, kteří disponují nemalými finančními prostředky, z jejich případné protiakce ale strach nemá. „Nedělám si iluze, že některá opatření v některých lidech v budoucnu vybudí jen libé pocity. A je potřeba se na takovou situaci připravit,“ uzavírá Závodský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…