Nechť kvetou všechny květy, básnil na Nově komunista. Pak pohovořil o levicové většině na ulici

15.10.2013 23:16

První místopředseda ČSSD Michal Hašek a místopředseda KSČM Pavel Kováčik se střetli v dalším předvolebním duelu na TV Nova. Došlo na vzájemné vztahy obou sněmovních levicových stran i na pomluvy, které o jihomoravském hejtmanu Haškovi kolují.

Nechť kvetou všechny květy, básnil na Nově komunista. Pak pohovořil o levicové většině na ulici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Kováčik

Místopředseda KSČM Pavel Kováčik v úvodu ujistil, že ČSSD by nikdy nevolil. Komunisté jsou podle něj spolehlivější a jednotnější. ČSSD ne vždy táhla za jeden provaz, a ani současný stav nedává příliš velké záruky, že by s touto stranou bylo snadné jednání. „Ačkoliv to levici docela určitě neprospívá,“ myslí si. Hašek mu odpověděl, že on by KSČM nevolil, protože věří myšlence sociální demokracie. „V té straně jsou obhájci Klementa Gottwalda, který popravoval lidi,“ vysvětlil.

Hašek poté ujistil, že když se v této zemi přestane krást a začnou vybírat daně, ani nebude na štědrý sociální stát třeba příliš zvyšovat daně. I komunista věří, že oživená ekonomika by sociální stát utáhla.

Kováčik pak vysvětloval vizi garantovaného prvního zaměstnání pro absolventy. „My radši ty peníze, které bychom jim museli dát na dávkách, dáme těm firmám, které je zaměstnají,“ vysvětlil. Pak mimo jiné pohovořil o tom, že budoucnost patří moderním technologiím a je třeba k nim vést i starší generace.

Přizpůsobený marxismus

Moderátorka pak Kováčikovi ze serveru Wikipedia ocitovala zařazení jeho strany mezi extrémní levici. „My chytáme všechny nalevo od sociální demokracie,“ uvedl a dodal, že jeho strana vychází z ideologie marxismu, přizpůsobeného dnešním podmínkám. Hašek byl se zařazením své strany mezi sociálně demokratickou levici spokojen.

Hašek ujistil, že pokud jeho někdejší spolustraník David Rath bude odsouzen, strana, která ho vyloučila, se za něj nepochybně omluví. I Kováčik ocenil, že ČSSD se ke kauze svého hejtmana postavila „velmi včas a velmi rázně“.

Kováčik byl poté konfrontován s oslavným vystoupením své kolegyně Marty Semelové u Gottwaldova hrobu.  „My chceme vyplnit celé spektrum od levého středu po krajní levici, a tímto způsobem se nám to daří. Já razím staré heslo: Nechť kvetou všechny květy,“ vysvětlil.

Haškovi pak moderátorka předčítala tvrzení z pomlouvačných billboardů, které se proti němu objevily. Hašek například popřel, že by nehlasoval v 77 procentech hlasování, jak o něm bylo tvrzeno, ale připustil, že byl omluven na 48 procentech hlasování. Pomluvám o pochybnosti svého titulu doktora práv čelil slibem, že podstoupí nové rigorózní řízení na Univerzitě Karlově.

Většina na ulici

Následující rychlodotazník mimo jiné prozradil, že Hašek je proti adopcím dětí homosexuály, nebo že Kováčik si nemyslí, že si Evropská unie zasloužila Nobelovu cenu za mír.   

Pak se debata rozproudila na téma spolupráce ČSSD a KSČM. Hašek ujistil, že jeho strana stále drží bohumínské usnesení, mimo jiné i kvůli chování KSČ k sociálním demokratům po roce 1948. Kromě toho však prý existuje i historie posledních sedmi let, při kterých se ukázalo, co dovede česká pravice.  

„Významný sociální demokrat Zdeněk Jičínský říká, že po volbách nesmíme nechat levicovou většinu ležet na ulici,“ upozornil k tomuto tématu Kováčik.

Hašek byl na závěr dotázán na hodnocení slov předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, že „prezidentská strana“ SPOZ není řádnou stranou, která by mohla dlouhodobě fungovat. Hašek k tomuto tématu poznamenal, že by se zajíci měli počítat až po honu, protože není jisté, zda se zemanovci vůbec dostanou do sněmovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…