Nedaří se, pane Bakalo, nedaří. Server rozebírá potíže dolů miliardáře a jeho partnerů

05.08.2013 10:21

Lidé z Ostravska a Karvinska mají strach o práci. Černouhelné doly OKD, které zaměstnávají velké procento tamních obyvatel, ovládá firma NWR spojovaná především se jménem podnikatele Zdeňka Bakaly. Ta se ale potýká s propadem akcií, velkými dluhy a ztrátovým provozem a chystá výrazné propouštění zaměstnanců. Situaci obsáhle rozebírá dnešní článek serveru ČeskáPozice.cz.

Nedaří se, pane Bakalo, nedaří. Server rozebírá potíže dolů miliardáře a jeho partnerů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Bakala

"Dnes už se hraje v zásadě jen o to, zda firma OKD zkrachuje, nebo ji její majitelé osekají úspornými programy natolik, že přežije v okleštěné podobě," píše server Česká pozice. Dodává, že podnikatelé v čele s Bakalou to ale bezpochyby ve zdraví přečkají, protože jejich investorská společnost nasměrovala své finance do různých firem z různých odvětví po celém světě.

A na černouhelné firmě prý tak jako tak akcionáři neprodělají. Nakupovali levně a zavčas prodali třetinu akcií na burze v Londýně, Varšavě a Praze už v roce 2008, díky čemuž prý vydělali 35 miliard korun.

Pomoc od státu

Problém je podle České pozice v tom, že společnost NWR byla největším zaměstnavatelem na Ostravsku a na osudu těžařské společnosti je závislá spousta dalších firem. Hospodářská komora dokonce vyzvala stát ke zvážení možnosti intervenčního nákupu černého uhlí.

NWR se pokusila uspět u polských sousedů, znovuotevřela důl Debiensko, ale ukázalo se, že těžba tam vyjde příliš draho. Česká pozice se tedy ptá, zda Bakala a další akcionář společnosti Peter Kadas v roce 2008 nepodváděli potenciální investory, když informovali o velkých zásobách dostupného uhlí.

Výše uvedené ale může být lidem v Moravskoslezském kraji jedno. Pověst Zdeňka Bakaly zde pošramotila jiná věc - kauza bytů, které spolu s Kadasem získali koupí OKD. Lubomír Zaorálek (ČSSD) Bakalu dokonce označil za gaunera. Podnikatel totiž podle něj slíbil nájemníkům, že jim byty výhodně prodá, což neudělal. Expremiér Petr Nečas zase upozorňoval na Bakalovu roli při pochybné privatizaci OKD. Ten se ale ohradil tím, že se privatizace neúčastnil a doly si koupil později.

Pěkná strategie. Ale lidem nepomůže

I přes všechny problémy se podle České pozice tváří NWR dost sebevědomě a má velké plány. Roman Grametbauer z tiskového oddělení sdělil, že firma se chce "stát do roku 2017 evropským lídrem v těžbě a prodeji koksovatelného uhlí". A zájem má prý také o uhlí ve Spojených státech.

I kdyby tyto záměry společnosti vyšly, lidé na Moravskoslezsku se nejspíš radovat nebudou. Některým dolům tak jako tak hrozí uzavření. Na druhou stranu v některých dolech se bude těžit, i kdyby OKD zbankrotovala. "Dnešní 'černá Ostrava' nicméně zažije další vlnu ztenčování. Kde jsou ty časy, kdy skupina kolem dolů zaměstnávala více než stovku tisíc lidí… A další propouštění může znamenat velký sociální problém," upozorňuje Česká pozice.

Podle serveru se nejspíš nedá čekat, že se v Bakalovi probudí duch Tomáše Bati s pevnými vazbami na region, díky čemuž by se rozhodl investovat vlastní jmění v zájmu zaměstnanců. Spíše ze ztrátového provozu přesune své finance jinam.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…