Nedůvěryhodný velvyslanec USA, fanatický psychopat a hysterické výkřiky. Soud osvobodil exministra Bartáka a teď se chystá protiúder

03.12.2014 17:35

REPORTÁŽ Nevinni. Vrchní soud dnes zamítl odvolání žalobce Táborského kvůli zprošťujícímu rozsudku nad bývalým vicepremiérem Martinem Bartákem a zbrojařem Michalem Smržem za údajné přijetí úplatku a pokus o podvod. Kauza, která svého času hýbala celou zemí a ovlivnila i naše vazby na USA, tak definitivně skončila. Po 1485 dnech.

Nedůvěryhodný velvyslanec USA, fanatický psychopat a hysterické výkřiky. Soud osvobodil exministra Bartáka a teď se chystá protiúder
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Barták před soudem

Podle předsedy senátu Petra Píši byla tvrzení amerických klíčových svědků obžaloby, včetně bývalého velvyslance USA Williama Cabanisse, nedůvěryhodná. „Je to mimo jiné i kvůli tomu, že svá podezření přinesli až po více jak po třech letech od okamžiku, kdy ke skutku mělo dojít. Tvrzení, že se mezitím u nás změnilo společenské klima, které předtím bránilo postihování špiček, také nelze akceptovat,“ uvedl předseda senátu soudce Píša. Podle něj o žádnou snahu získat úplatek v případě Bartáka nešlo. „Tehdejší politici jen nelibě nesli porušení podmínky, za které Tatra, jejíž předseda správní rady Cabaniss v kauze figuruje jako klíčový svědek, získala obchod bez výběrového řízení za předpokladu, že významné subdodavatelské úkoly dostane domácí průmysl. Proto se snažili přimět Tatru k nějaké dohodě s firmou Praga,“ uvedl soudce.

Barták zpět do politiky nechce

Co se týče údajného podvodu zbrojařem Smržem, Píša pak uvedl, že sami svědci obžaloby nic takového u výslechů netvrdili. Navíc jimi tajně pořízená nahrávka prokázala, že aktivnějším v rozhovorech nebyl Smrž. Ten totiž sám navrhl, že k plnění dojde až poté, co splní svůj díl úmluvy, tedy zprostředkování schůzky mezi vedením Tatry a tehdejším premiérem Topolánkem. „Za takové situace ovšem není naplněna skutková podstata podvodu, tedy uvedení někoho v omyl za účelem získání sobě nebo někomu druhému plnění,“ poznamenal soudce Píša.

„Byla to účelově vyrobená kauza. Bylo to na politickou objednávku protlačeno až k soudu. Jsem rád, že budu mít letos poprvé po čtyřech letech zase normální Vánoce,“ zareagoval bezprostředně po vyhlášení rozhodnutí soudu Barták. K politice se ale podle svých slov, ač očištěn, vrátit nehodlá.

Oproti bývalému exministru obrany a vicepremiérovi byl Michal Smrž po skončení soudu více otevřený. „Žalobce Táborský je fanatický psychopat. Zneužívá své pravomoci, nikdy mu nešlo o to zjistit skutečnou pravdu. Vzpomeňte si na jeho hysterické výkřiky,“ uvedl emotivně Smrž.

Budou chtít stamiliony odškodnění

Smrž zároveň potvrdil, že nyní, po čtyřech letech státní šikany, bude žádat zadostiučinění. „Nechci, aby za pochybení státního zástupce a novináře MF Dnes Janka Kroupy trpěli a platili daňoví poplatníci. Budu žádat odškodnění za zmařené investice, obchody a za způsobenou morální újmu konkrétní osoby - Kroupu, MF Dnes a tak dále,“ dodal Smrž. Už po osvobozujícím rozsudku v květnu na městském soudu přitom jen samotný Smrž své ztráty vyčíslil minimálně na 100 milionů korun. „Neuděláme to z nějaké msty, ale kvůli dalším obětem těchto pánů v budoucnu. Jsem totiž přesvědčen, že kdo toleruje zlo, je sám vinen,“ dodal Smrž.

Sám žalobce Táborský se do poslední chvíle snažil soud přesvědčit, aby kauzu vrátil zpět k městskému soudu. „Městský soud provedl veškeré dokazování v dostatečném rozsahu. Stejně tak se vypořádal i s posuzováním všech předložených důkazů,“ zamítl Táborského snahu vrchní soud. „Je to pro mě překvapení. Ale to je život,“ uvedl viditelně skleslý Táborský.

Kauza však ani po čtyřech letech nemusí končit: Táborský nevyloučil, že si proti pravomocnému rozhodnutí vrchního soudu podá mimořádný opravný prostředek - dovolání k Nejvyššímu soudu v Brně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…