Nejhorší lidé jsou fanatici, cenzura internetu je svinstvo. Prezident Zeman se v rádiu postavil na obranu svobody

11.12.2016 18:01

Hostem nedělního Pressklubu Luboše Xavera Veselého na Frekvenci 1 byl prezident Miloš Zeman. Ten jej jako tradičně pohostil ve své pracovně v Lánech. Hovořilo se nejen o současné politické scéně, ale například i o protikuřáckém zákonu či o hradním ceremoniáři Jindřichu Forejtovi.

Nejhorší lidé jsou fanatici, cenzura internetu je svinstvo. Prezident Zeman se v rádiu postavil na obranu svobody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Úvodem se prezident vyjádřil ke svému vystoupení v Poslanecké sněmovně, kde v minulých dnech pohovořil k rozpočtu. A jak se tam cítil? „Docela dobře. Tak jsem se díval na lavice TOP 09, která minule ostentativně opustila své lavice, když jsem mluvil o zákonu o obecném referendu. Dokonce mi říkali, že pan Kalousek i tleskal. Tak jsem si říkal, že ta strana se vyvíjí pozitivně a místo tří procent budou mít čtyři procenta,“ začal hned s rýpáním Zeman.

Následně se vyjádřil k zákonu o sociálních dávkách, o němž hovořil i v Poslanecké sněmovně. V něm je uvedeno, že ten, kdo odmítne nabízenou práci či veřejnou službu, dostane takzvané životní minimum. „Považuji to za velmi užitečný zákon, protože jediný způsob, jak přinutit lidi, aby neodmítali nabízenou práci, je sebrat jim sociální dávky,“ zmínil Zeman. „Když nepracují rodiče, motivaci nemají ani děti, a v těch rodinách se pak žije ze sociálních dávek. A jsou sociální dávky, které lidem škodí, neboť odnaučily lidi pracovat,“ dodal.

Zeman ve sněmovně také pochválil vicepremiéra Andreje Babiše (ANO). K tomu se dnes vyjádřil podle Veselého lehce dotčeně premiér Bohuslav Sobotka v pořadu Otázky Václava Moravce. „Velmi rád pochválím pana premiéra, až bude za co. Chválím každého ministra za konkrétní výsledky jeho práce. Pan premiér má například pravdu, že bych měl pochválit také ty, kteří se zasloužili o čerpání evropských fondů, což je například Karla Šlechtová. Karlo, já vás chválím,“ řekl. Babiše prý pochválil za přebytek státního rozpočtu. „Ale zkritizoval jsem jej za to, že přebytek je částečně tvořen tím, že nejsou investice.“

A co protikuřácký zákon? „Protikuřácký zákon je podle mého naprostý nesmysl a já ho nebudu vetovat jenom proto, že jsem sám kuřák a byl bych ve střetu zájmů. Samozřejmě že nebudu kouřit tam, kde mně to zakážou. Ale například v autě, i když je můj řidič sám kuřák, nekouříme. Proč bych proboha nedokázal vydržet nekouřit tam, kde mi to zakážou,“ řekl k tomu Zeman. On sám je pro oddělené prostory. „Nejhorší je fanatismus. Fanatismus, ať je jakýkoliv – veganů, vegetariánů, abstinentů, kdy menšina společnosti se snaží vnutit svoji vůli většině. A pokud je ta většina submisivní, tak tady bude nějakou dobu prohibice, jako bylo v Americe zakázáno pít whisky. A stalo se jenom to, že whisky zdražila, pašovala se,“ dodal.

„Socializace lidí v české společnosti je možná prakticky jedině pomocí hospod. To znamená, že všichni, kdo vytvářejí takováto umělá omezení, brání socializaci. Jinými slovy nahrávají odcizení, nahrávají tomu, aby se lidé uzavřeli do svého mikrokosmu, a to není dobře,“ řekl ještě k tématu. Regulace tohoto typu, mluvit lidem do života, tady podle něj byly v totalitním režimu. 

Následně se Zeman vyjádřil k EET. „Hospody, které zavírají, mají černé tržby a mají strach, že se jim na to přijde. Čest tedy výjimkám,“ zmínil. „Každý, kdo oznamuje, že byl porušen zákon, na to má svaté právo. Udáváním bych to nenazýval, neboť on vlastně upozorňuje na to, že člověk krade,“ řekl Zeman k „udávání“ lidí v souvislosti s EET. Svinstvem však prezident nazývá cenzuru na internetu, což mu podle jeho slov přijde horší.

A co regulace ohledně zavírání velkých obchodů v době vánočních svátků? „Argument pro zněl, že pracovníci supermarketů si chtějí odpočinout. A argument proti bylo, že si chtějí přivydělat o svátcích. Zákon jsem podepsal jen proto, že nemám rád supermarkety. Jejich zisková marže je přibližně 60 %. Jak říkával Jiří Paroubek, kdo z vás to má?“ řekl a podotkl, že supermarkety nechť dostanou přes ústa, a proto to podepsal.

Své prezident sdělil také k telefonickému hovoru s Donaldem Trumpem, nově zvoleným prezidentem USA. „Byl to přátelský rozhovor a probíhal v jazyce, který oba dva považujeme za angličtinu,“ sdělil Zeman. Nějaký idiot pak podle něj rozšířil po internetu zvěst, že předtím poslal americkému prezidentovi blahopřejný dopis s chybami. „Byl to dopis v americké angličtině, který korigovala rodilá mluvčí,“ vyjádřil se k němu. 

A co půtky v koalici, kdy se premiér Sobotka a vicepremiér Babiš nazývají nefér muži? „Znáte tu anekdotu vystupňování slova nepřítel? 1. stupeň: nepřítel, 2. stupeň: úhlavní přítel. 3. stupeň: koaliční partner,“ řekl k tomu Zeman. Čtvrtým stupněm pak je nepřítel ve vlastní straně. 

Tématem byl také expremiér Jiří Paroubek, jenž zvažuje svůj návrat do vysoké politiky v barvách v ČSSD. „Ponechme na členech sociální demokracie, ať se o něm samém rozhodnou,“ řekla hlava státu. 

„U Sváti Němečka mně to bylo líto, u Jiřího Dienstbiera jsem si říkal: pozdě, ale přece. Nemám nic ani proti panu Ludvíkovi, ani panu Chvojkovi,“ vyjádřil se poté k výměně ministrů na postu ministerstva zdravotnictví a ministerstva pro lidská práva. „Normální politik mění své ministry v polovině vlády, nikoliv jedenáct měsíců před volbami,“ dodal však s tím, že šlo podle něj o hloupý krok. „Bez ohledu na konkrétní osoby platí politologické pravidlo, že ministry měníme v polovině funkčního období,“ zmínil.

Samozřejmě nemohlo chybět ani vyjádření ke kauze hradního ceremoniáře Jindřicha Forejta. „Pana Forejta jsem se zastal. Soukromí je nedotknutelné,“ myslí si Zeman. On sám s ním nemluvil, neboť je nemocen. „Při posledním setkání mi říkal, že mu zřejmě praskl žaludeční vřed a že asi půjde do nemocnice. Následně jsem se dozvěděl, že podal rezignaci, bylo mi to líto. Vážím si jeho práce. Považuji za špinavost natáčení jakýchkoliv takovýchto videí. A zatřetí jsem také řekl, že se pokusím udělat maximum pro to, aby se Forejtovi splnil sen a stal se velvyslancem ve Vatikánu. Každý z nás se může stát nejrůznější mediální i videomanipulace,“ řekl závěrem. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…