Nejpopulárnější politik Andrej Babiš: Snad nedopadnu jako mí předchůdci Dlouhý s Grossem

12.04.2014 10:47

Průzkumy veřejného mínění ohledně popularity politiků vynesly na vrchol žebříčku šéfa hnutí ANO a ministra financí Andreje Babiše. Ten sice stále tvrdí, že je nepolitik, ale podle svých slov cítí závazek. V rozhovoru pro deník Právo mluvil o zdlouhavých byrokratických procesech v řízení státu a vyslovil názor, že občané pocítí očekávané změny do dvou nebo tří let. Odmítl také tvrzení, že by ovlivňoval obsah svých médií.

Nejpopulárnější politik Andrej Babiš: Snad nedopadnu jako mí předchůdci Dlouhý s Grossem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš, ministr financí

„Myslím, že mi normální lidi rozumějí, třeba tím, že mluvím jinak a snažím se o věcech říkat pravdu,“ řekl Babiš v rozhovoru pro sobotní Právo.

„Na druhou stranu historicky ti nejpopulárnější politici jako Vladimír Dlouhý nebo Stanislav Gross se potom propadli na úplné dno. Takže jen doufám, že tak nedopadnu taky,“ vyslovil Babiš obavy.

Ministr financí potvrdil, že ví o nadějích, které do něj lidé vkládají, a opět žehral na byrokracii. „Je to velký závazek a ten tlak cítím. Lidé se už ptají, co jsme udělali. Jsme ve vládě tři měsíce a občané už chtějí, aby se to změnilo. Cítím, jak jsou netrpěliví,“ říká Babiš.

Šéf hnutí ANO v rozhovoru pro Právo také poukázal na stálou kritiku, která se na něj snáší. „Jenže my jsme jednak limitováni našimi koaličními partnery, z nichž je jeden součástí toho zavedeného systému. Však si také všimněte, jak na mě všichni útočí – nejen opozice, ale i sociální demokracie. A kromě toho nás brzdí ten šílený byrokratický systém státu, samá připomínková řízení, všichni si dopisují. Než se přijme zákon, trvá to i dva roky,“ opět si postěžoval Babiš.

Někdy mám pocit, že ČR vznikla ve skutečnosti 29. ledna 2014

Právo v rozhovoru s Andrejem Babišem argumentovalo také tím, že demokratický stát není firma, a proto jsou některé procesy dlouhé. „Ale vždyť se stát neumí postarat o svůj majetek. Když jsem nastoupil na Ministerstvo financí, tak jsem všem řekl: Představte si, že jste majitelé ČR, neexistují žádní politici a teď byste měli rozhodnout ve prospěch této země. Překvapuje mě, jak se v minulosti jen mluvilo, ale nic se neudělalo,“ rozhořčil se Babiš.

Kolik času bude potřeba na změny, které má ANO a Andrej Babiš uvnitř v koalici v plánu? „Doufám, že by to mohlo být za dva, tři roky. Někdy mám pocit, že Česká republika vznikla ve skutečnosti 29. ledna 2014. Ale neříkám, že jsme nějací spasitelé. Chci říct, že čtyřiadvacet let šla ČR nějakým směrem a že jsme se v únoru ocitli na začátku. Šokuje mě, jak ten stát funguje a kolik věcí je třeba napravit,“ svěřil se Babiš a vyjmenoval celou řadu problémů, se kterými se budou muset vyrovnat a vyřešit je.

Je možné měnit fungování státu, když nefunguje dohoda v koalici?

V rozhovoru v deníku Právo byla nedohoda v koalici prezentovaná na příkladu Dolu Paskov, kdy řada vzkazů mezi členy vlády šla přes média. „Já neútočím na pana Sobotku a ani se nehádám. Když ale někdo do médií říká nepravdy, tak jsem musel reagovat. To premiér napadl mě, že mám prodat své celoživotní dílo Agrofert. Přitom jednání za stolem jsou úplně jiná, ve vládě problém nemáme,“ vysvětluje Andrej Babiš.

„Politici jsou ale akorát cvičení na to, že něco jiného říkají před námi a něco jiného pro média. Já na to cvičený nejsem, mluvím stále stejně, proto s tím mám problém,“ říká ke vztahům v koalici mimo jiné Babiš.

Nikdy jsem nezasahoval do práce svých médií

Ministr financí zároveň odmítl, že by nějak ovlivňoval obsah novin, které vlastní. To, že se články o OKD současně v denících objevovaly, označil za náhodu. „Ano, byla to náhoda. Neznám styl práce novinářů. Ale když jde údajně o nějakou jejich kauzu, tak ji vydávají postupně jako seriál. Obviňovat mě, že zasahuji do obsahu médií, je naprostá lež a nesmysl. Nikdy jsem to nedělal,“ uzavřel Babiš v Právu otázku svého údajného ovlivňování médií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…