Nemáte vizi, co s městem, vytýkal Gazdík u Moravce Krnáčové. A co váš Hudeček, vrátilo se mu

13.09.2015 15:37

O křehkosti koalic a problémech obecního rozpočtu diskutovali ve druhé části Otázek Václava Moravce pražská primátorka Adriana Krnáčová a místopředseda sněmovny Petr Gazdík. Oba si před Moravcem víceméně notovali a hledali společnou řeč pro řešení dalších problémů.

Nemáte vizi, co s městem, vytýkal Gazdík u Moravce Krnáčové. A co váš Hudeček, vrátilo se mu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátorka Adriana Krnáčová

„Vidíme si do talíře, problémy jsou tu od toho, že jsme větší obec, hlavní město a kraj dohromady, a tak se samozřejmě nepotkáváme se všemi zastupiteli každý den,“ reagovala hned v úvodu pořadu Krnáčová na slova starostky obce Dvory Marie Hodboďové, podle které jsou v pražské koalici problémy právě kvůli špatným vztahům.

Ta také uvedla na pravou míru tvrzení, že svému náměstkovi Matěji Stropnickému odebrala funkci plánování územního města a rozvoje. „On ty funkce pořád má, akorát jsem mu po dohodě s našimi koaličními partnery odebrala část pražských stavebních předpisů, ve své podstatě legislativní části, které dopracujeme, a poté, co budou účinné, je vrátíme Matěji Stropnickému,“ vysvětlila primátorka hlavního města, co má za lubem, s tím, že pokud nevstoupí v platnost Ministerstvem pro místní rozvoj, tak je Stropnický ani nebude dojednávat.

„My určitě nejsme potěšeni tím, jak se nyní v Praze vládne, ale snažíme se to opravit. Praha totiž bohužel neví, jak udělat nějakou vizi do budoucna v řádu pěti až tří let, jako se tomu děje v malých obcích,“ podotkl šéf hnutí starostů a nezávislých s tím, že jedna z jeho radních dává nyní do pořádku smlouvy se životním prostředím, jako je například tendr na odpady a mnohé další. „Už naši partneři z TOP 09 ale řešili problémy, které jsou v Praze nakumulované, a třeba bývalý primátor Hudeček, jenž tyto smlouvy řešil, měl i neměl výsledky.

Podle Gazdíka je Praha svým způsobem zabetonovaná, ale je snaha to změnit. „My už nyní máme nějaké konkrétní výsledky a budeme v koalici, dokud budeme mít šanci něco změnit,“ řekl dále Gazdík a dodal, že si koaliční partnery nevybírá strana, ale voliči. „Musíme s partnerem vyjít, ať už je nám sympatický nebo ne,“ podotkl. Tomu posléze dala za pravdu i Krnáčová, která v pořadu prohlásila, že není nic horšího, než dostat své kolegy do trestního řízení za to, že někteří lidé, jež na radnici působili dříve, podepsali nějaký papír. „V některých částech není ani kanalizace, ale zato tu je drahý tunel,“ řekla dále.

Chcete peníze? Přemluvte své poslance, aby hlasovali pro můj návrh

V další části oba hosté řešili financování obcí, jichž se citelně dotklo snížení peněz pro obce po roce 2011, které odhlasovala ještě vláda Petra Nečase, jíž byl Gazdík v té době členem. „Prakticky jsme přišli o 650 milionů, což je téměř o polovinu méně z rozpočtového určení daní, než bychom mohli mít,“ řekla Krnáčová s tím, že když obce říkají, že jsou podfinancované, tak by to chtělo udělat nějakou metodiku, kterou by se dalo relevantně zjistit, jak přerozdělovat. „Chtělo by to ale tak, aby to nevyhovovalo jen malým obcím a aby Praha nebyla zase z jejich strany bita, jako je tomu vždycky,“ dodala Krnáčová s tím, že vždy bude z okolí zaznívat, že si Praha vždy nějaké finance zajistí i jinde.

Gazdík už jen připomněl, že na zákonné rovině podal s kolegyní Kovářovou pozměňovací návrh k novele k výběru daní, která by navrátila úroveň z dvaceti na dvacet jedna a půl procenta v souvislosti s rušením důchodové reformy, což by prý přineslo ztracené peníze zpátky. „Jestli je chcete, musíte přemluvit své hnutí, aby hlasovalo pro tento návrh v Poslanecké sněmovně,“ vyzval Krnáčovou Gazdík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…