Německo: Sankce proti Moskvě porušují mezinárodní právo. A Rusko hospodářsky roste

15.08.2017 7:21

Německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung zmiňuje velmi příznivý vývoj ruské ekonomiky, která roste navzdory sankcím takřka závratným tempem. Z pohledu Moskvy nadějná čísla přicházejí jen pár týdnů po dalších protiruských sankcích USA.

Německo: Sankce proti Moskvě porušují mezinárodní právo. A Rusko hospodářsky roste
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze se sešli odpůrci sankcí proti Rusku a zastánci Vladimira Putina

Když Západ v důsledku rusko-ukrajinského konfliktu uvalil na Rusko ekonomické sankce, mnozí předpovídali Moskvě velmi černou budoucnost. Hovořilo se o možném ekonomickém kolapsu, který by mohl za určitých podmínek otřást i s Putinovým režimem. Naproti tomu někteří experti zase tvrdili, že Rusko při své velikosti žádné sankce nezlomí. Aktuální čísla Národního statistického úřadu potvrzují, že pravdu měli právě oni.

Ve druhém čtvrtletí rostla dle německého deníku ruská ekonomika v porovnání se stejným obdobím loňského roku o 2,5 %, což je nejvyšší růst od třetího čtvrtletí roku 2012. Ruské ekonomice se daří jako celku, ale stejné to je i v jednotlivých odvětvích. Nejvíce optimismu vzbuzuje odvětví stavebnictví a průmyslu, které rostlo obzvlášť prudce. V podstatě jediné odvětví, které zaznamenalo ve druhém čtvrtletí letošního roku pokles, bylo zemědělství.

Ruská ekonomika se tak až překvapivě dobře vypořádala nejenom se sankcemi, ale také s razantním poklesem cen ropy. Velmi dobrý výsledek je o to překvapivější, že ekonomika Ruska je silně závislá na příjmech z ropy a zemního plynu. Jak německý deník připomíná, hrubý národní produkt je od konce roku 2016 opět na vzestupu. A to po sedmi předchozích čtvrtletích, kdy to s ruským HDP vypadalo značně nejistě.

Oznámení o nadějných číslech ruské ekonomiky přicházejí jen několik týdnů poté, co americký Kongres schválil další kolo sankci proti Íránu, KLDR a rovněž proti Rusku. Ovšem zatímco v reakci na protiruské sankce před třemi lety byl postoj západních zemí v podstatě jednotný, nyní tomu tak rozhodně není. Nejedná se přitom o odmítání sankcí ze strany politiků, jako je Marine Le Penová či Viktor Orbán, ale proti sankcím jsou i vrcholní němečtí politici.

Německá ministryně hospodářství Brigitte Zypriesová dokonce americké sankce proti Rusku označila za krok, který „porušuje mezinárodní právo“. Jedním z pádných důvodů, proč se Německu nové kolo protiruských sankcí příliš nezamlouvá, je ovšem naprosto pochopitelný. Američané chtějí sankcionovat i ty německé společnosti, které by snad chtěly s ruskou stranu dál pokračovat v byznysu. A to se týká zejména oblasti dodávek zemního plynu a ropy. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…