Německo uprchlickou krizi zvládá, věří dál Merkelová. Ale...

06.12.2016 23:10

Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza a komentátorka ČRo Plus Lída Rakušanová debatovali v úterních Událostech, komentářích České televize o situaci v Evropské unii. Z úst Tomáše Prouzy zazněl jasný vzkaz směrem k Velké Británii. Pak došlo na německou kancléřku Angelu Merkelovou, která zase vyslala vzkaz muslimům.

Německo uprchlickou krizi zvládá, věří dál Merkelová. Ale...
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Merkelová

V úvodu se hosté věnovali otázce Brexitu. Podle Prouzy je evropská sedmadvacítka připravena na vyjednávání s Velkou Británií a míč je teď na straně londýnské vlády. „My jednoduše trváme na tom, že buď platí všechny čtyři svobody EU, nebo žádná,“ zdůraznil Prouza. Považuje za absolutně nepřijatelné, aby Británie blokovala volný pohyb osob, ale trvala na tom, aby její banky měly volný přístup na trh EU a její zboží volně putovalo po trzích EU.  

Merkelová je kotvou v rozbouřeném moři

Angela Merkelová získala drtivou podporu ve své domovské straně CDU, kterou i v roce 2017 povede do voleb a může obhájit post kancléřky. Pro Merkelovou zvedlo ruku 90 procent delegátů. Merkelová na sjezdu strany volila poměrně ostrý slovník. Mimo jiné jasně konstatovala, že úplné zahalování obličeje nepatří k Německu a mělo by být zakázané, kde jen to je možné.

„Merkelová je magnetem pro voliče, protože zůstává takovou kotvou v moři rozbouřeného světa,“ poznamenala na adresu Merkelové Rakušanová. EU čeká tahanice o Brexit, možné prohloubení ekonomické krize v Itálii a tak podobně.

Merkelová prý i nadále věří, že její politika je správná. „Ona naopak zdůraznila, že ta politika vůči uprchlíkům byla úspěšná. Věří dál, že to Německo zvládne, ona tvrdí, že to Německo už zvládá... Ale v té straně se vytváří konsenzus, že se musí mnohem významněji zakročit proti těm, kteří nemají nárok na azyl v Německu, a z Německa je co nejrychleji poslat pryč,“ prozradila také Rakušanová. Obratem také doplnila, že Merkelová touto politikou získává voliče i v řadách Zelených nebo v řadách sociální demokracie, což se ale nelíbí kolegům, kteří smýšlejí pravicověji.

Tomáš Prouza se ještě na závěr vyjádřil k situaci v ČSSD. Nadcházející sněmovní volby považuje za velmi důležité. Prý rozhodnou o dalším směřování České republiky. A pokud o to předsednictvo ČSSD projeví zájem, je připraven stát se i volebním manažerem aktuálně nejsilnější vládní strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…