Německý cirkus po zvolení Trumpa. Vypadalo to, že EU uvalí sankce na USA, nad Bílým domem ustaví bezletovou zónu a na trůn dosadí Clintonovou, vzpomíná historik Schnur

09.01.2017 21:20

Historik, sociální psycholog a publicista Petr Schnur se na serveru ČasopisArgument.cz rozepsal o současné krizi evropské integrace a politiky, o jejích dalších souvislostech a hlavně o otaznících nad budoucností Evropy ve světě.

Německý cirkus po zvolení Trumpa. Vypadalo to, že EU uvalí sankce na USA, nad Bílým domem ustaví bezletovou zónu a na trůn dosadí Clintonovou, vzpomíná historik Schnur
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

„Politický úpadek ještě nemusí znamenat civilizační propad, pokud existuje dostatek sil schopných regenerace. Dává nám dnešní realita důvod k optimismu? Nebo zažíváme v okamžiku zdánlivého triumfu okcidentu, Západu, začátek jeho exitu z aktivní, vůdčí role světových dějin?“ zeptal se Schnur. Podle jeho slov mnohé naznačuje, že by se nemuselo jednat o krizi, ale o labutí píseň Evropy, která se po rozpadu východního bloku sama postupně vmanévrovala do pozice poslušného poskoka, výkonného orgánu amerických geopolitických zájmů, a tím zahodila jedinečnou historickou šanci. „V tomto okamžiku lze pouze konstatovat trendy a možnosti, jistotu máme jednu: Evropa a svět se nacházejí na hraně a je otázkou, na kterou stranu sklouznou,“ zmínil Schnur. 

„EU, tato etatisticko-byrokraticky koncipovaná nadnárodní instituce na ochranu ‚finančních trhů bez hranic‘, nepřinesla postupnou integraci tam, kde by to bylo smysluplné a funkční, ale dirigisticky oktrojované ekonomicko-politické glajchšaltování členských nebo asociovaných zemí. Důvod této strategie, jejíž kořeny vězí již v Maastrichtské smlouvě, je evidentní,“ dodává Schnur. Národní ústavně-právní pořádky se staly terčem unijního práva, dodává. „Tento proces převodu kompetencí do Bruselu proběhl ve vší tichosti, zcela nespektakulárně a z hlediska eurokratů maximálně efektivně,“ tvrdí také. 

  • Původní text ZDE

Následně pak kritizuje nezodpovědné politické reprezentanty i politickou lenost občanů, kdy EUropa se stala synonymem pro blahobyt, prosperitu a mír. „Nyní postupně procitáme do reality, kterou nám nadělili ‚kompetentní‘ eurovůdci, kosmopolitní pohádkáři a naše abdikace na občanskou bdělost. Realita posledních let nese – i zde výběrově za jiné – následující jména: Řecko, ‚arabské jaro‘, Ukrajina, migrační krize, americké prezidentské volby. Tyto nálepky názorně demonstrují vnitropolitický i zahraničněpolitický úpadek Evropy pod modrou vlajkou se žlutými hvězdičkami,“ konstatuje publicista. 

Schnur rovněž upozorňuje na zcela odlišný, protichůdný politický a ekonomický trend, který Evropa nastoupila pod vedením Evropské unie. „Aktivní, otevřená i skrytá, podpora islamistického džihádu proti evropsky orientovaným sekulárním režimům v arabských státech by tehdy nebyla možná, stejně jako paktování s ukrajinskými neofašisty – již kvůli veřejnému mínění a bdělé občanské společnosti. Ještě v osmdesátých letech nikdo nepochyboval o tom, že tento trend k posilování demokratického, právního a sociálního státu bude nejen pokračovat, ale že se po pádu železné opony změní i zahraničněpolitická situace v Evropě ve smyslu demilitarizace a respektu k mezinárodnímu právu,“ sdělil se slovy, že pravý opak se stal skutečností. 

Podle něj od začátku devadesátých let zažíváme kontinuálně militarizaci Evropy, pravidelné plivání na mezinárodní právo, demontáž ústavních pořádků či sílící politický tlak proti aktivní účasti občanů na rozhodovacích procesech.

Závěrem se pak Schnur zaměřil také na prezidentské volby v USA. „Volby v USA ukázaly pravou, nefalšovanou tvář EUropy a zároveň demonstrovaly, že i v USA mají lidé plné zuby ‚slušných‘ podvodníků. Ani zde přitom nejde o idealizování Trumpových voličů, ale o konstatování faktu, že ona pseudolidskoprávní bouda, ve které se zbrojí, ničí a vraždí ostošest, spolu s její propagační mašinérií, přestávají fungovat,“ zmínil s konstatováním, že kdo byl svědkem německého politického a mediálního cirkusu kolem amerických prezidentských voleb, ten musel nabýt dojmu, že Evropská unie v čele s Berlínem v případě vítězství Donalda Trumpa uvalí na Spojené státy hospodářské sankce a nad Bílým domem ustaví bezletovou zónu, pod jejíž ochranou dosadí vousatí „rebelové“ Hillary Clintonovou na trůn.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …