Němečtí právníci lomí rukama: My vám, pane uprchlíku, to manželství s třináctiletou nemůžeme uznat

05.06.2016 8:49

Německá kancléřka Angela Merkelová v loňském roce prohlásila, že Německo pomůže Syřanům, kteří prchají před válkou. Ale to netušila, s jakými problémy se budou muset potýkat německé úřady. V Německu si teď kladou otázku co dělat, když narazí na – v Sýrii legální – manželství jednadvacetiletého muže a patnáctileté dívky. V Německu je takové manželství nelegální. totéž v platí v případě třináctileté dívky s ročním synem.

Němečtí právníci lomí rukama: My vám, pane uprchlíku, to manželství s třináctiletou nemůžeme uznat
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Menší uprchlický tábor pro rodiny s dětmi v Ankawě. Jde o křesťanskou čtvrť Arbílu, čtvrtého největšího města v Iráku

 „Německá justice se v souvislosti s migrační krizí potýká s problémem věkově nerovných manželství uprchlíků. Právní oříšek podle týdeníku Focus ilustruje příklad syrských běženců – patnáctileté Aliji a 21letého Amira. Sňatek uzavřeli v Sýrii loni v únoru podle tamního práva. Vzápětí se oba vydali na cestu do Evropy, až se dostali vysněného Německa, kde ale narazili. Německý právní řád neumožňuje uzavřít manželství s nezletilou dívkou, takže Alija s Amirem spolu nesmějí žít,“ píše server Novinky.cz. O případu jako první informoval německý časopis Focus.

Podobných případů jsou prý v Německu stovky. Syrští manželé nyní žijí odděleně, rozdělily je úřady. Oni se však nedali a svůj případ dostali až k německému ústavnímu soudu. Ten rozhodne, zda bude jejich manželství uzavřené v Sýrii uznáno i v Německu. Stojí za pozornost, že dívce v okamžiku uzavření manželství bylo teprve 14 let.

Soudní verdikt by mohl být precedentem pro další kauzy. Odborník na islám a právník Mathias Rohe časopisu prozradil, že řešil případ rodiny, kde byla dívka provdána za muže v 11 letech, ve 13 s ním měla roční dítě a jako rodina teď žádají v Německu o azyl. Uprchlíci na tom nevidí nic zvláštního, protože kupříkladu v Jemenu nejde o nijak neobvyklý jev, ale je třeba jim vysvětlit, že v Německu je něco podobného z hlediska zákona nepřijatelné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…