Neměli jsme příliš na výběr, říká k rozpadu koalice KDU-ČSL a STAN Farský

28.07.2017 20:19

Poslanec Jan Farský, který je novým volebním lídrem hnutí STAN, se v rozhovoru pro server Forum24.cz vyjádřil ke konci koalice s KDU-ČSL. „STAN nechtěl být znovu jen přívěskem jiné strany,“ uvedl mimo jiné Farský.

Neměli jsme příliš na výběr, říká k rozpadu koalice KDU-ČSL a STAN Farský
Foto: TOP09
Popisek: Poslanec Jan Farský

„Myslím si, že to bylo jediné rozumné řešení v této situaci,“ řekl poslanec Farský k ukončení spolupráce s KDU-ČSL. Podle něj však nešlo primárně o rozhodnutí STAN, ale KDU-ČSL. „S respektem k rozhodnutí KDU-ČSL jsme měli možnost být buď na jejich kandidátkách, nekandidovat vůbec, nebo jít samostatně. Pokud jsme nechtěli zrušit Starosty, tak jsme neměli příliš na výběr,“ zmínil Farský. 

Rozhodnutí STAN jít do voleb samostatně bylo jednoznačné. Hlasoval celý výbor padesátky Starostů, kromě jednoho člena, který se zdržel. Jak však dodal, rozpad koalice jej překvapil. „Kdybychom za sebou měli tříměsíční opravdu dobrou kampaň a věděli, že voliči znají naše priority i kandidáty, pak je to průšvih. Ale tři měsíce před volbami, před začátkem kampaně stáhnout kalhoty a říct, že osm procent je málo a že na deset si nevěříme, bylo naprosto předčasné a zbytečné, protože ta koalice měla potenciál uspět,“ dodal.

Původní text ZDE

Program STAN budle podle Farského především středopravicový. „Stát řízený odspodu jako obec. Ne jako firma. Lidé nemají být zaměstnanci státu nebo nějaké firmy, ale mají tvořit stát. Z toho vyplývá hrozně moc. Nechceme sešněrovat podnikatele, kterým stát spíš překáží, než pomáhá. Stát je dneska spíš dráb než služba, pro kterou původně vznikal. Chceme, aby pravidel spíše ubývalo, protože mnohdy vytlačují prostor pro morálku a kreativitu. Chceme jít směrem maximální otevřenosti, která je Starostům vlastní,“ zmínil v rozhovoru. 

Dodal také, že Starostové nabízí silné osobnosti. Soustředit se pak budou také na zkvalitnění komunikace – od infrastruktury až po komunikaci digitální. „Další věc, kterou chceme zlepšit, je například kvalita vzdělání,“ zmínil. V zahraniční politice pak podle jeho slov hnutí chce dostát především mezinárodním závazkům státu.

„Jsme jednoznačně proevropská strana. Tím neříkáme, že Evropská unie je to nejlepší, co existuje, a určitě k jejímu postupu budeme kritičtí. Je ale třeba být součástí těch, kteří rozhodují, jaká Evropská unie má být. Stejně tak chceme dostát svým závazkům v NATO. To jsou dvě zásadní mezinárodní zakotvení, která budeme ctít. Českou republiku potáhneme do Evropy, ne na Východ,“ podotkl.

Co se týče povolební spolupráce, vyloučil pak ANO, komunisty a okamurovce. „Zbytek politického spektra ctí liberální demokracii,“ řekl.

Závěrem pak uvedl, že v překonání pětiprocentní hranice nutné ke vstupu do Sněmovny věří. „Pro mě je sedm procent naše povinnost a věřím, že dosáhneme i deseti procent. My jsme alternativa a voliči vždycky nakonec chtějí alternativu. Myslím si, že my jim ji můžeme dát,“ uzavřel s tím, že podobu kandidátek zveřejní 14. srpna. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…