Nepopulární intervence ČNB budou pokračovat. Možná déle, než se čekalo

26.06.2014 23:00

Intervenční režim České národní banky v rámci měnové politiky, v němž se snaží udržet kurz poblíž 27 korun za jedno euro, potrvá minimálně ještě rok. Rozhodla o tom bankovní rada, která nevyloučila ani další posun termínu. Uvedl to guvernér ČNB Miroslav Singer v prezentaci o měnovém jednání bankovní rady.

Nepopulární intervence ČNB budou pokračovat. Možná déle, než se čekalo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Guvernér ČNB Miroslav Singer

Aktuální květnová prognóza ČNB počítá s režimem devizových intervencí do počátku příštího roku. Devizové intervence centrální banka zahájila loni v listopadu s cílem zabránit deflaci. Došlo tak ke snížení úroků a znehodnocení úspor občanů. Bankéři za to sklidili silnou kritiku.

„Přesto, že jde o rozhodnutí, které není ničím překvapující, tak za poslední dobu došlo v ekonomice k několika zásadním změnám. Jednak se ekonomika dostává do silnějšího růstu. K tomu se poprvé v letošním roce objevuje výraznější inflace, která doposud byla velmi blízko nuly. Dá se tedy říci, že až nyní pomalu přicházejí efekty intervencí z loňského podzimu,“ dodal analytik společnosti Home Credit Michal Kozub.

Potřeba pozdějšího ukončení intervencí

Podle Singera stoupla potřeba pozdějšího ukončení režimu devizových intervencí. Mezi rizika, která by tlumila růst cen, patří výrazně utlumený cenový vývoj v zahraničí, nižší pozorovaný růst cen potravin, nižší výhled na vývoj regulovaných cen a rozpočtová politika v roce 2015.

Návrat do standardního režimu měnové politiky nebude podle guvernéra znamenat posílení kurzu koruny na úroveň před zahájením intervencí. „V mezidobí totiž dochází k průsaku slabšího kurzu koruny do cenové hladiny i dalších veličin,“ uvedl Singer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…