Nevěříme Zemanovi a budeme držet pohotovost, hlásí nové občanské sdružení. Podívejte se, kdo se k němu hned přidal

13.04.2015 16:42

Ačkoliv je prý na Ukrajině zdánlivě klid, neměli bychom si prý nalhávat, že válka nebude pokračovat. Proto aktivisté z Pražského Majdanu burcují, pořádají sbírky pro ukrajinské bojovníky a kromě toho se zapojili do činnosti sdružení „Občanská pohotovost“, které chce zastřešovat a „udržovat v pohotovosti“ všechny vyznavače západních hodnot. Pohotovost je prý třeba držet proti prezidentu Zemanovi i dalším, kteří západní hodnoty nectí a „mohli by něco provést“.

Nevěříme Zemanovi a budeme držet pohotovost, hlásí nové občanské sdružení. Podívejte se, kdo se k němu hned přidal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uctění památky zavražděného odpůrce Putina Borise Němcova příznivci Pražského majdanu na Staroměstském náměstí

Anketa

Co si myslíte o Václavu Moravcovi?

hlasovalo: 14620 lidí

Aktivisté Pražského Majdanu obnovují materiální sbírku pro Ukrajinu. Tu pražští fanoušci ukrajinské vládní garnitury již jednou udělali a nyní doufají v obdobný úspěch. Zejména jsou prý žádané věci jako spodní prádlo, spací pytle, hygienické pomůcky, léky na chřipku, průjem či proti bolesti a veškerý zdravotnický materiál a rovněž svíčky, baterky a svítilny.

Věci je prý možné nosit každý víkendový den na Staroměstské náměstí, které se stalo tradičním centrem působení pražských majdanistů. Kdo do materiální sbírky přispěje, dočká se prý informací, jak bylo s jeho věcmi naloženo, včetně fotografické dokumentace. Majdanisté varují, aby se lidé nedali zmást tím, že se v poslední době o ukrajinské válce tolik nemluví.

„Srdce se brání, ale rozum říká, že se válka vrátí. A musíme být připraveni na nejhorší. A je velmi efektivní posílat pomoc právě v tomto klidnějším období. Až vypuknou boje na plno, bude už pozdě,“ píše Pražský Majdan na svém Facebooku.

Pak majdanisté ještě připsali, že je velmi nadchlo, jakým způsobem Češi přivítali US ARMY. „Jsme rádi, že Češi opět zvedají hlavu proti Zemanovi,“ chválí. Ukrajinská armáda je na tom však prý mnohem hůře než americká a je třeba jí pomoci.

„Ukažme, že jsme lepší, a zatímco náš prezident se jede objímat s diktátory do Moskvy, my budeme pomáhat jejich obětem,“ končí výzvou.

Kromě toho majdanisté podpořili akci „Občanská pohotovost“. Ta má za cíl koordinovat činnost občanských sdružení, která ctí hodnoty svobody, demokracie, prozápadní orientace a mezinárodní solidarity. Inspirací prý byl úspěch vítacího výboru pro americkou armádu „Hi, friends“ a původním záměrem bylo protestovat proti tomu, že prezident Zeman chce navštívit v rámci oslav výročí konce druhé světové války přehlídku v Moskvě.

Ani fakt, že prezident Zeman účast na přehlídce zrušil, podle nich není důvodem k polevení. „My však Zemanovi nevěříme, a proto chceme zůstat v POHOTOVOSTI pro případ, že něco provede,“ píše se na Facebooku skupiny. V pohotovosti prý chce zůstat připravena, i kdyby něco spáchala například vláda. V mezičase, kdy se nebude nic dít, prý chtějí diskutovat na Facebooku. Organizace Občanská pohotovost si vyhrazuje právo rozhodnout, kdo sdílí stanovené hodnoty, a má tedy právo podílet se na její činnosti. Tím se prý chce bránit různým „pátým kolonám“ a propagandistům.

„Ze zahraničí dirigované antidemokratické skupiny, antidemokratické strany podporované domácími oligarchy jsou řízeny seshora a jsou rychlé a efektivní. Pojďme se svobodně a volně zorganizovat, aniž bychom ztratili svou individualitu, ale přitom nabyli efektivity,“ končí manifest, k němuž se majdanisté přihlásili.

Kompletní prohlášení Občanské pohotovosti:

Vzhledem k tomu, že se situace kolem návštěvy prezidenta Zemana změnila, rozhodli jsme se místo protestů proti němu zorganizovat akci pod názvem Občanská pohotovost.

Co je Občanská pohotovost?
Jedná se o neformální skupinu, nebo spíš koordinaci českých občanských skupin, které ctí hodnoty – svoboda, demokracie, prozápadní orientace, mezinárodní solidarita.
Tato „pohotovost“ byla původně inspirovaná organizací HI FRIENDS a měla být určena k organizaci protestů proti cestě Miloše Zemana do Moskvy 9. 5. 2015. Zeman však zrušil kontroverzní návštěvu vojenské přehlídky, proto byly protesty odvolány. My však Zemanovi nevěříme, a proto chceme zůstat v POHOTOVOSTI pro případ, že něco provede.
Účelem Občanské pohotovosti je připravit koordinaci protestů po celé ČR, vytvořit organizaci skupin, navázat kontakty a synchronizovat se. Nejde o žádné politické hnutí nebo stranu řízenou shora. Nemá program, cílem je domluva a koordinace akcí, protestů, propagace, happeningů a podobně.
Občanská pohotovost nemusí jen čekat na Zemana, ale může být připravena i pro další případy. Například pro případ nevyzpytatelného jednání vlády. Pro případ mezinárodní krize, aktivizaci nepřátelských 5. kolon, nenadálé přátelské návštěvy, jako byly Dragoon ride, reakce na události ve světě a v neposlední řadě i vnitřní ohrožení demokracie, obrana svobody slova atd.
Opět nejde o to, nařizovat seshora nějakou „mobilizaci“, ale pokud dostatečný počet členů Pohotovosti začne organizovat akce, mohou se díky této události spojit a je na ostatních, zda se připojí nebo ne. Účelem je dát o sobě vědět ostatním, aby všichni věděli, co se děje.
Členství:
Do Občanské pohotovosti je možné vstoupit individuálně, ale to slouží jen k vyjádření podpory, lepší je přihlásit se k nějaké místní buňce nebo organizaci, viz níže. Ale individuální přihlášení k události je vítáno, každá událost, kde jsou tisíce lidí, má význam.
Pokud budete mít o tuto iniciativu aktivní zájem jako o organizátora ve svém městě, vytvořte si skupinu a dejte nám vědět, přidáme vás na událost. Je vítáno, aby se pak každý hlásil do místní skupiny podle územní příslušnosti.
Vítáno je i přihlášení různých skupin a spolků bez územní souvislosti. Upřednostněny budou organizace či skupiny, které jsou ochotny pořádat nebo pořádají akce. Účast různých diskuzních FB skupin je v podstatě zbytečná, pokud takováto skupina je pouze on-line a nepořádá akce. OBČANSKÁ SPOLEČNOST JE O REÁLNÝCH AKCÍCH. Opět by se neměla žádná skupina bát toho, že se někomu podřizuje, není komu. Naopak dává tak o sobě vědět a může vyzývat na Občanské pohotovosti jiné skupiny k akcím či spolupráci.

PROSÍME PŘIDANÉ SKUPINY I JEDNOTLIVCE, ABY RECIPROČNĚ PROPAGOVALY OBČANSKOU POHOTOVOST NA SVÝCH PROFILECH, JEN SPOLUPRACÍ DOSÁHNEME ÚSPĚCHU.

Co dělat v mezičase:
Pokud bude trvat jenom „pohotovost“ a nic se nebude dít, může Občanská pohotovost sloužit jako informační kanál pro místní skupiny a politické organizace k jejich propagaci a zveřejňování jejich akcí. Klasickou funkci FB diskuzí a zveřejňování příspěvku snad ani nelze nijak omezit a není to našim úmyslem.
Občanská pohotovost si vyhrazuje právo posuzovat členství, případně nepřijímat či nepropagovat lidi a skupiny, kteří neodpovídají výše zmíněným hodnotám. Toto opatření směřuje vůči trollům, propagandě a různým pátým kolonám.
Jste všichni vítáni! Připojte se. Ze zahraničí dirigované antidemokratické skupiny, antidemokratické strany podporované domácími oligarchy jsou řízeny seshora a jsou rychlé a efektivní. Pojďme se svobodně a volně zorganizovat, aniž bychom ztratili svou individualitu, ale přitom nabyli efektivity.

Z Facebooku Pražského Majdanu:

Pražský Majdan obnovuje materiální sbírku pro Ukrajinu!

Vážení přátelé, zde je seznam věcí, které jsou nutně potřebné na Ukrajině a které tam jsme schopni dodat:

ponožky, trenýrky, spací pytle, předměty osobní hygieny, léky na chřipku, léky na průjem, léky proti bolesti, vitamíny, obvazy
příruční osvětlení všeho druhu! Svíčky, baterky, svítlny..
pytle na písek
papírové jednorázové pleny (dětské)

Možno nosit osobně na Staroměstské náměstí každý víkendový den od 12ti do 18ti hodin

Jedná se o smíšenou pomoc pro všechny části ukrajinské společnosti o jejiíž distribuci a rozdělení bude rozhodnuto na místě, podle potřeb a efektivity. Zkoušíme opět novou cestu pomoci. Ale jedno zůstává - o doručení obrdržíte korektní informace včetně fotografií..

Jak Pražský Majdan v minulosti dokázal jsme již seriozní organizací schopnou doručovat pomoct. Berte prosím naši sbírku vážně. Nenechte se zmýlit současným mediálním klidem o Ukrajině... Srdce se brání, ale rozum říká, že se válka vrátí. A musíme být připraveni na nejhorší.. A je velmi efektivní posílat pomoc právě v tomto klidnějším období... až vypuknou boje na plno bude už pozdě..

Velice nás nadchlo přivitání US ARMY a jsme rádi, že Češi opět zvedají hlavu proti Zemanovi. Ale ukrajinská armáda je na tom materiálně mnohem hůže než americká a je potřeba ji pomoct. Ukrajinská společnost, civilisté a uprchlíci potřebuji naší pomoc ještě více. Ukažme, že jsme lepší a zatímco náš prezident se jede objímat z diktátory do Moskvy, my budeme pomáhat jejich obětem..

Děkujeme!


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…