Nevídané. Klause kvůli amnestii strhala i Bobo

02.01.2013 14:58

Většina prezidentských kandidátů má výhrady k amnestii vyhlášené prezidentem Václavem Klausem. Jako hlava státu by ji prý buď neudělovali vůbec, nebo v menším rozsahu. Do Klause se opřeli i kandidáti, kteří jinak s jeho politikou spíše sympatizují.

Nevídané. Klause kvůli amnestii strhala i Bobo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus pronesl poslední novoroční projev ve svém funkčním období

"Ačkoliv chci v mnohém navázat na politiku Václava Klause, tak jeho včerejší (úterní) amnestii za dobrý krok nepovažuji. Nesouhlasím s těmi, kteří se radují, že tato amnestie je řešením přeplněnosti věznic a neúnosné délky soudních řízení. Opakovaně jsem zdůraznila, že nejsem příznivkyní amnestií a jako prezidentka bych amnestii nevyhlásila," sdělila Jana Bobošíková.

"Amnestie mě překvapila, uvidíme výsledek v krátké době. Mám obavy, že nebude dobrý," uvedl prezidentský kandidát ODS a místopředseda Senátu Přemysl Sobotka. S amnestií nesouhlasí, již dříve uvedl, že by jako prezident amnestii nevyhlásil v žádném případě, neboť hlava státu podle něj není monarcha z boží milosti. Schwarzenbergův argument, že věznice jsou plné, prý nechápe, neboť všichni byli do vězení odsouzeni za spáchání trestného činu.

Další z účastníků přímé volby Miloš Zeman zatím Klausovo rozhodnutí podrobně nekomentoval, v médiích ale uvedl, že o ní má určité pochybnosti.

"Vyhlášení amnestie je prezidentovým právem, rozhodnutí Václava Klause proto respektuji. Sám bych amnestie nevyhlašoval. O to odpovědněji bych přistupoval k individuálním žádostem o milost a podporoval bych programy podporující začlenění osob do společnosti po návratu z výkonu trestu," uvedl v tiskovém prohlášení expremiér Jan Fischer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

13:30 „Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

Hosty pořad první části Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byli ministr zahraničí Jan Lipavs…