Nevládní organizace si u OSN stěžují na Česko

05.11.2017 10:34

Česko v pondělí v sídle OSN v Ženevě podstoupí už potřetí přezkoumání svého stavu lidských práv. Ostatní země budou po pěti letech znovu hodnotit, jak český stát bojuje proti diskriminaci a jak přistupuje k ochraně ohrožených dětí, k rovnosti žen a mužů či k zajištění rovných šancí pro postižené, cizince a příslušníky národnostních či sexuálních menšin. Podle vládní zprávy pro OSN, kterou má ČTK k dispozici, ČR dostala při posledním přezkumu 136 doporučení a z nich splnila či plní 129.

Nevládní organizace si u OSN stěžují na Česko
Foto: OSN
Popisek: OSN

Podle nevládních organizací kabinet ale řadu doporučovaných věcí ke zlepšení situace neprovedl. Univerzální periodický přezkum je procedura, která se zaměřuje na hodnocení stavu lidských práv ve všech 193 členských státech OSN. Situaci přezkoumávají vždy po zhruba 4,5 roku ostatní země a nevládní organizace. První zasedání se konalo v dubnu 2008. Česko posouzením prošlo v letech 2008 a 2012. Podle ministerstva zahraničí patří ČR při hodnocení jiných států k nejaktivnějším zemím, které navrhují nejvíc doporučení ke zlepšení. Celkem jich čeští zástupci dosud ostatním státům dali 903. Doporučení nejsou závazná.

Hodnocení se nyní koná od 6. do 17. listopadu, týkat se bude 14 zemí. Posuzovat se budou vždy zprávy od vlády, od nezávislých expertů a od neziskových organizací. „V průběhu současného třetího přezkumu se znovu očekává, že státy budou prezentovat kroky, které přijaly k naplnění doporučení, která jim byla udělena během předchozích hodnocení a k nimž se zavázaly, že se jim budou věnovat,“ uvádí OSN na svém webu.

Vláda uvádí, že podnikla kroky ke zlepšení situace Romů

Český kabinet ve své zprávě uvádí, že přijal řadu strategií a plánů s opatřeními ke zlepšení situace Romů, ohrožených dětí či žen. Zmiňuje strategii proti sociálnímu vyloučení i plány na podporu pozitivního stárnutí a rovných šancí postižených.

V dokumentu vláda píše, že stát podporuje přeměnu péče o ohrožené děti a jejich přesun z ústavů do rodin i posílení služeb a terénní pomoci. Se změnami počítá národní strategie ochrany dětí. Sjednocení péče pod jeden resort a uzákonění zákazu posílat malé děti do dětských domovů dosavadní Sobotkův kabinet pak ale neschválil.

Vláda uvádí, že podnikla kroky ke zlepšení situace Romů. Podle plánu by se jejich nezaměstnanost měla výrazně snížit. Z chudinských lokalit do běžného nájemního bydlení by se do pár let měla přestěhovat pětina Romů. V ghettech v Česku žije podle posledního výzkumu kolem 115.000 lidí, většinou jsou to právě Romové. Pomoci by měl i zákon o sociálním bydlení. Kabinet jej ale za čtyřleté období nezvládl prosadit.

K lepšímu vzdělávání romských dětí má přispět povinný poslední rok mateřské školky. Odsouvání romských školáků do takzvaných zvláštních škol má zabránit inkluzivní vzdělávání s podporou asistentů a s dalšími kroky. Přispěje i k začlenění postižených dětí do běžných tříd.

České nevládní organizace poslaly OSN své výhrady, a to třeba k přístupu státu k právům žen

Vláda schválila také záměr dostat do politiky a do vedení firem více žen. Navrhovanou volební novelu a kroky k vyrovnanému zastoupení žen v radách státních či polostátních firem pak ale neodhlasovala.

České nevládní organizace poslaly OSN své výhrady, a to třeba k přístupu státu k právům žen. Stěžují si na pravidla porodní péče i na to, že neoprávněně sterilizované ženy dosud nedostaly odškodnění.

Českou delegaci povede náměstkyně ministra pro lidská práva Martina Štěpánková. Zpravodaji pro české hodnocení na zasedání budou zástupci Nigérie, Indonésie a Brazílie. Pracovní skupina by nová doporučení pro Česko měla podle předpokladu vydat 10. listopadu v 15:00.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…