Nezaměstnaní nechtějí jít pracovat do lesa, psal ministr Jurečka. Je to prý ale trochu jinak

07.06.2014 8:32

Ministr zemědělství Marian Jurečka udělal ze severočechů nemakačenka. Dělníků, kteří baží pro práci v kraji s nejvyšší nezaměstnaností, přitom vůbec není málo, jak potvrzuje i úřad práce. Ten upozorňuje, že jsou to naopak Lesy ČR, které nadšené zájemce odmítají a stanovují jim nereálné podmínky.

Nezaměstnaní nechtějí jít pracovat do lesa, psal ministr Jurečka. Je to prý ale trochu jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Pověsti Ústeckého kraje, kde se lidé potýkají s nedostatkem pracovních příležitostí už dlouhá léta, ministr zemědělství příliš nepomohl, když před pár dny na sociální síti napsal: „Již půl roku potřebujeme v Ústeckém kraji přijmout 40 lidí na práci do lesů, zatím se přihlásilo 6.“

Chyba však není  v uchazečích o práci, jak nakonec ze zjištění ParlamentníchListů.cz vyplynulo. Sypat popel na hlavu by si totiž možná spíše měli pracovníci z jeho oborového rezortu, respektive ze státního podniku Lesy ČR. Alespoň to vyplývá z vyjádření úřadu práce, který se na předvýběru zaměstnanců pro ně podílel od března letošního roku.

„Úřady práce se výběru uchazečů pro Lesy ČR věnovaly neuvěřitelným způsobem. Například bylo 17 vážných zájemců z Klášterce nad Ohří, 10 z Kadaně a tak dále. Vše máme chronologicky zaznamenáno a co se týče nezaměstnaných v Ústeckém kraji, tak je tu naopak velký zájem pracovat,“ odmítl kritiku nezaměstnaných osob Radim Gabriel, ředitel krajského úřadu práce v Ústeckém kraji.

Mají si zamést před vlastním prahem?

Podle něj je míč na straně Lesů ČR.  „Kladou si velmi náročné podmínky, které jen málokdo splní. Například dotyčný musí mít vlastní vozidlo k dopravě. Uvědomte si ale, že ti lidé třeba rok nebrali peníze…“ zmiňuje jedno z úskalí ředitel Radim Gabriel. Navíc musejí být dělníci v lese velmi fyzicky zdatní. „Nabídli jsme Lesům ČR dost zájemců. Je to spíš na nich. Od ředitelky z Chomutova tu mám například poznámku: ´Uchazeči jsou rozhořčeni nad špatnou informovaností ze strany Lesů ČR´ s tím, že se obává, že u dalších náborových kol bude z tohoto důvodu malý zájem,“ cituje krajský ředitel z chronologických záznamů jednoho z okresních úřadů práce.

Lidé píší o práci i do redakce

„Jsem jedním z mnoha nezaměstnaných v Ústeckém kraji. Jsem v evidenci úřadu práce již 8 měsíců a práci v lese aktivně hledám. Bohužel jsem neustále odmítán. Státní podnik Lesy ČR nikde zaměstnání nenabízí, na úřadu práce v Podbořanech mne nikdo s nabídkou práce v lese nekontaktoval a nemají tuto nabídku ani na vývěsní tabuli. Nechápu, proč zveřejňujete výmysly ministra zemědělství, který asi neví, co je pravda,“ napsal do redakce například čtenář J. K. z Lubence na Lounsku (celé jméno redakce zná).

Že jsou na výběr uchazečů nároční, potvrdily nakonec ústy svého mluvčího i samotné Lesy ČR. „Ti lidé se musejí orientovat v terénu, být zdravotně způsobilí a schopní fyzické práce,“ zdůvodňuje mluvčí Zbyněk Boublík, proč si zatím lesnická organizace z vážných zájemců nevybrala. „Znova vejdeme ve spolupráci s  Lesy ČR a otevřeme to... Bylo by ale vhodné trochu změnit podmínky, možná šlo jen o nepochopení,“ uvedl ještě ředitel úřadů práce v Ústeckém kraji Radim Gabriel.

Ministr už mlčí

O žádostech o práci v českých lesích, kterou ministr avizuje jako minimálně půl roku aktuální, jej redakce přímo informovala. Spolu s prosbou o zodpovězení dotazů k podrobnostem nabízeného zaměstnání a rozprášení hlášek, že nemluví pravdu, jej kontaktovala telefonicky, SMS zprávou i přes sociální síť. Ministr slíbil odpovědět během dne, ale dosud nereagoval.

Nabídku práce v lesích v Ústeckém kraji najdete na webových stránkách Lesů ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…