Norský politik slíbil europoslanci angažovanost ve věci dětí z ČR

12.12.2014 19:02

Norský novinář a politik Jan Simonsen europoslanci Tomáši Zdechovskému (KDU-ČSL) slíbil, že ve věci dvou českých hochů odebraných v Norsku jejich matce osloví během Vánoc norské ministry a poslance. Bude je prý o případu, do kterého se tento týden vložila i česká sněmovna, informovat. ČTK to v tiskové zprávě sdělila Zdechovského mediální poradkyně Eva Fruhwirtová. Zdechovský se dnes v Praze se Simonsem sešel.

Norský politik slíbil europoslanci angažovanost ve věci dětí z ČR
Foto: wikipedia
Popisek: Norská vlajka

„Na jeho (Simonsovo) pozvání pak začátkem příštího roku přiletím do Norska a setkám se s norskými politiky. Uděláme maximum pro to, aby se něco podobného už nemohlo opakovat," uvedl po jednání Zdechovský. Simons, prý sám velký kritik norského úřadu pro ochranu dětí, podle něj potvrdil, že tato kauza v Norsku rezonuje a „sílící tlak Evropské unie a České republiky je značně cítit".

Do případu dvou českých chlapců se zapojila i sněmovna

Norská sociální služba odebrala českému páru syny v květnu 2011 po udání z mateřské školy pro podezření z pohlavního zneužívání. Policie vyšetřovala otce chlapců a později i matku, vyšetřování ale zastavila a obvinění nepadlo. V únoru 2012 ale úřady rodiče zbavily práva na péči. Děti se dostaly ke stálým pěstounům, každé teď žije v jiné rodině.

Matka může syny vidět dvakrát ročně po dvou hodinách. Norské soudy její dřívější odvolání odmítly, loni se obrátila na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Ten její stížnost nepřijal. Matka se chystá v Norsku podat žalobu na tamní sociální službu a požádat o svěření synů do své péče.

Do případu dvou českých chlapců se zapojila i sněmovna. Chce po vládě, aby požádala norský kabinet o vysvětlení, proč hoši stále zůstávají v norských pěstounských rodinách. Pokud by norská strana nechtěla s českou stranou spolupracovat na svěření chlapců do péče jejich příbuzných, má vláda vyvinout maximální úsilí, aby se bratři vrátili do Česka.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…