Nově zvolený šéf SPOZ hned prvními slovy vypálil kritiku do vlastních řad

29.03.2014 13:10

Novým předsedou prezidentovy Strany práv občanů - zemanovci byl zvolen senátor Jan Veleba. Pokusí se jistě získat přízeň voličů. „Naše společnost je nemocná mocí peněz a absencí morálky a slušnosti," řekl mimo jiné Veleba. Jako vzor si bere sociální stát skandinávského typu.

Nově zvolený šéf SPOZ hned prvními slovy vypálil kritiku do vlastních řad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Nejedlý se zdraví s Jaromírem Duškem

Zemanovci se na svém volebním sjezdu nemohli vyhnout reflexi svého neúspěchu ve sněmovních volbách. „Dostali jsme ránu, velkou ránu," řekl Martin Nejedlý, poradce prezidenta Miloše Zemana a první místopředseda SPOZ. Výsledkem velkorysé kampaně bylo jen 75 113, tedy 1,51 procenta hlasů. SPOZ nyní vyměnila Zdeňka Štengla v čele strany za senátora Velebu, který ještě nedávno vedl Agrární komoru.

„Naše společnost je nemocná mocí peněz a absencí morálky a slušnosti," prohlásil kriticky Veleba. Jeho cílem je prý budování sociálního státu skandinávského typu.

Přesně před rokem na sjezdu zemanovců tehdy zvolený předseda Štengl mluvil o tom, že členové SPOZ budou „apoštolové" toho, co hlásá Zeman. To ale bylo dva měsíce po jeho zvolení na Hrad a sedm měsíců před výpraskem pro stranu v předčasných volbách do sněmovny.

SPOZ získal nebývale vysoké dary od sponzorů

Ani ostatní členové nepředpokládali takový malý počet hlasů. Martin Nejedlý na sjezdu SPOZ prý prohlásil, že by byl schopen vsadit i svůj snubní prstýnek na to, že strana dostane alespoň tři procenta hlasů. Ale to se straně nepodařilo. První místopředseda SPOZ Nejedlý na sjezdu strany také hovořil o hospodaření. Prohlásil, že veškeré výdaje strany v loňském roce činily 46,2 milionu korun a hospodaření zemanovců skončilo podle zprávy, kterou odevzdávají do sněmovny, ztrátou 1,1 milionů korun. Podle serveru iDnes.cz číslo výdajů 46,2 milionů korun působí na první pohled velmi skromně ve srovnání s masivní billboardovou kampaní SPOZ postavenou na sloganu „Zastavili jsme Kalouska".

Server si zvlášť všímá finančních darů. Zemanovci podle Nejedlého od sponzorů dostali 29,079 milionu korun. IDnes.cz to srovnává s ČSSD, která předčasné volby vyhrála a podle svého přiznání dostala loni od sponzorů jen asi čtyři miliony korun. Nejedlý se na sjezdu prý ohradil proti m„ediální kampani", která je podle něj vedena proti financování SPOZ.

I bývalý předseda SPOZ Zdeněk Štengl hovořil na sjezdu o volebním neúspěchu prezidentské strany. „Volby mi připravily šok," řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

11:29 Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

Ruské jednotky zaútočily v noci na pátek na pohraniční město Vovčansk, vzdálené od Charkova necelých…