Novinář upozorňuje na selhání tajných služeb. Týká se to i Zaorálka

02.04.2014 11:02

Investigativní novinář a jeden ze spoluzakladatelů týdeníku Respekt Jaroslav Spurný píše ve svém komentáři o selhání českých tajných služeb, které nejen v případě jejich informátora Sharama Zadeha nebyly schopny odhalit, že dotyčný Íránec jede v gigantickém podvodu. Navíc se tak prý nestalo poprvé, stejně prý tajné služby pochybily i v případě lobbisty Romana Janouška.

Novinář upozorňuje na selhání tajných služeb. Týká se to i Zaorálka
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Podnikatel Roman Janoušek

Anketa

Který člen vlády je zatím vaším největším oblíbencem? (Restart hlasování 9.6.2014)

18%
52%
1%
10%
3%
hlasovalo: 11206 lidí

Tajné služby podle komentáře Jaroslava Spurného pro Respekt.cz nejsou proto, aby odhalovaly zločince a posílaly je před soud. Zjednodušeně řečeno, mají shromažďovat informace o nebezpečích, které hrozí státu, jeho vládě a jeho občanům a tyto informace mají poskytovat vybraným politikům nebo policii. Někdy mohou přimhouřit oko nad trestnou činností svých informátorů, to ovšem nesmí překročit rozumnou mez.

Tajné služby prý kryly zločince

Spurný ukazuje na příklad Sharama Zadeha, Íránce, který byl ministrovi zahraničí Lubomíru Zaorálkovi představován jako „člověk nesmírně prospěšný státu". Podle policie jde ovšem o hlavu podvodníků, kteří připravili stát na daňových únicích skoro o dvě miliardy korun.

„Pokud někdo nosí tajným službám informace, měli by její důstojníci prověřit jeho důvěryhodnost. Jestli naše tajné služby (nevíme která, Zaorálek to neprozradil) nejsou schopny odhalit, že jejich informátor jede v gigantickém podvodu, je to vážné selhání," píše Spurný.

Janouškovy odposlechy se k policii nedostaly

Navíc nešlo podle novináře o první případ. Bezpečnostní informační služba prý nikdy nepředala policii údajně až desítky hodin hovorů lobbisty a „kmotra" Romana Janouška z roku 2008. Měly mezi nimi přitom být i záznamy toho, jak si Janoušek domlouvá podivné obchody s primátorem hlavního města Prahy Pavlem Bémem.

„Možná Janoušek pro BIS pracoval, ale co jí mohl říkat tak důležitého, že tajná služba držela informace naznačující masivní korupci v tajnosti?" ptá se proto Spurný a vyzývá politiky, aby se tajné služby oficiálně zeptali, co se to děje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…