Novinka z USA: Kupte si pomoc uprchlíkům

06.10.2015 19:50

Úřad vysokého komisaře pro uprchlíky (UNHCR) našel neobvyklého spojence. Na základě iniciativy Bílého domu se UNHCR spojil s crowdfundingovou stránkou Kickstarter a společně s webem The Guardian uvedl do provozu možnost přispět na pomoc Sýrii.

Novinka z USA: Kupte si pomoc uprchlíkům
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Barack Obama, 44. prezident USA

Spojené státy hledají možnost, jak se více zapojit do řešení uprchlické krize. Jedním takovým způsobem je nově vzniklá dohoda, kterou zprostředkovaly mezi webovou stránkou Kickstarter a UNHCR.

Ta dnes odstartovala nový projekt, který umožňuje finančně přispět na pomoc syrským uprchlíkům. Na úvodní stránce je také reportáž serveru The Guardian o údělu uprchlíků.

Projekt vznikl ve chvíli, kdy Bílý dům kontaktoval výkonného ředitele Kickstarteru Yanceyho Stricklera. „Okamžitě jsem řekl ano,“ uvádí Strickler. „Je to něco, co jsme ještě nikdy nedělali. Vždy jsme se drželi striktně jen kreativních projektů. Ale když vám volá Bílý dům,“ vypráví Strickler a dodává, že cítil nutkání jednat, obzvlášť když jeho web má jak možnost, tak prostředky.

UNHCR uvítal novou posilu jako „potenciálně silný nový nástroj, jak poskytnout úlevu stovkám tisíc uprchlíků na cestě do Evropy ze Sýrie“. Odhaduje se, že doposud přišlo v syrském konfliktu o domov na 11 milionů lidí.

„Tohle je poprvé, co máme možnost spolupracovat se skupinou, jako je Kickstarter,“ řekla Anne-Marie Greyová, výkonná ředitelka UNHCR pro USA. „Jde o ohromnou příležitost a je to dost rozdílná skupina lidí, než na jaké jsme při pomoci uprchlíkům zvyklí, tudíž o to více je to vzrušující.“

Na webu Kickstarter tak nyní můžete přispět různými částkami, za které se uprchlíkům poskytne pomoc. Od těch nejmenších v podobě karimatky a spacáku po možnost celoročního vzdělávání a péče o děti. Vše lze odepsat z daní.

Veškeré prostředky pak UNHCR pošle do uprchlických táborů a komunit kolem Sýrie a také přímo uprchlíkům, kterých se podle odhadů pohybuje Evropou více než půl milionu.

Kickstarter se navíc vzdal svého standardního poplatku za služby ve prospěch UNHCR. Zároveň přijímá platby v jakékoli výši. Za více než šest let svého fungování se podařilo stránce vybrat více než dvě miliardy dolarů na ohromné množství kreativních projektů, na kterých se podílelo přes deset milionů přispěvatelů.

Prezident Obama se mezitím rozhodl, že během příštího fiskálního roku přijmou USA 10 000 uprchlíků ze Sýrie. Jeho snahy před sebou mají mnohé překážky, především logistické. Zatím přijaly 1 800 lidí a celkově je pomoc v podobě ochrany, pitné vody a jídla pro syrské uprchlíky v táborech přišla na čtyři miliardy amerických dolarů.

Crowdfunding je forma financování kreativních projektů. Na webových stránkách zaregistrujete svůj projekt a své cíle, kterých chcete dosáhnout. A pak záleží jen na tom, zda se vám podaří přesvědčit dostatek lidí, aby s dosažením jednotlivých cílů pomohli. Touto formou „davového“ financování vznikly například videoherní ovladač Oculus rift či chytré hodinky Pebble. V České republice takto fungují napřiklad stránky Hithit a Startovač.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…