Noviny: Babiš si došlápl na šéfa ČEZu a chystá změny. Sobotka prý nesouhlasí

25.03.2014 8:51

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) usiluje o větší kontrolu nad děním v ČEZu. Podle informací Hospodářských novin mohou přijít i změny ve vedení. K tomu nahrává hned několik kauz a podaná trestní oznámení. Do složení dozorčí rady chce Babiš zasáhnout už v červnu na valné hromadě.

Noviny: Babiš si došlápl na šéfa ČEZu a chystá změny. Sobotka prý nesouhlasí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf společnosti ČEZ Daniel Beneš

Anketa

Jak uspěje Babiš v boji s daňovými úniky a rozkrádáním ve státní správě?

hlasovalo: 14223 lidí

Andrej Babiš se netají tím, že jeho představa o řízení státem kontrolovaných firem je jiná, než se doposud praktikovalo. Hospodářské noviny píší, že například po deseti letech kamarádské spolupráce se nyní Ministerstvo financí pevně ujímá své role v ČEZu. V energetickém gigantu MF drží sedmdesát procent akcií a Babiš nyní chce vyplatit celý loňský zisk akcionářům.

Stát by si tak na dividendách mohl letos přijít na téměř 25 miliard korun, o deset miliard víc než v loňském roce. Jde prý o dramatickou změnu dividendové politiky firmy. Dosud si ČEZ 40 až 45 procent zisku ponechával.

Podle zjištění HN se dají očekávat i personální změny. Jako první chce údajně Babiš začít s dozorčí radou. Jak sám HN potvrdil, zvažuje, že do jejího složení zasáhne již na červnové valné hromadě. A podle informací HN bude sílit i Babišův tlak na změny v managementu firmy. V této záležitosti prý mají ministr financí a premiér Bohuslav Sobotka odlišné názory. Jestli se personální změny dotknou i šéfa ČEZu Daniela Beneše, není zatím jasné. Babiš totiž zdůrazňuje, že jde o výlučnou pravomoc právě dozorčí rady.

Andrej Babiš se důkladně zajímá o dění v ČEZu

Podle informací HN se Andrej Babiš se šéfy ČEZu setkává poměrně často. Jeho snahou je prý získat co nejvíce informací o fungování největší státem kontrolované společnosti. Zde HN tvrdí, že pro Daniela Beneše je to naprosto nová situace, protože v minulých obdobích měli šéfové takřka neomezenou důvěru. Deník získal také informace o připravovaných organizačních změnách, a to již k 1. květnu. Jejich podoba se prý stále vyjednává. Pravděpodobně ale dojde k přerozdělení kompetencí mezi členy představenstva.

Ohrožené vedení ČEZu

Vzhledem k probíhajícím kauzám je podle HN ohroženo vedení ČEZu včetně šéfa Daniela Beneše. Tady deník zmiňuje nepodařené investice v Albánii, Bulharsku či Rumunsku nebo předraženou zakázku na stavbu solární elektrárny s firmou Amun.Re.

Pozici vedení firmy by údajně mohla podseknout i kauza vyplacení minoritních akcionářů Severomoravské energetiky. Ti se soudili zhruba o 20 milionů korun, ale ČEZ se nakonec dohodl na vyplacení 350 milionů korun. Vzniklo tak podezření na vyvádění peněz z ČEZu.

Pro vedení firmy je tento případ nebezpečný v tom, že Finanční analytický útvar Ministerstva financí podal na generálního ředitele ČEZu Daniela Beneše a finančního ředitele Martina Nováka trestní oznámení. HN upozorňují, že pokud se tento případ dostane až do fáze obžaloby topmanažerů, může se jejich další setrvání ve funkcích stát neudržitelné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…