Noviny: Na výrobě slovenské elektřiny se možná bude podílet i ČEZ

25.09.2014 11:32

Výroba elektřiny v Česku i na Slovensku by mohla probíhat pod jednou firemní střechou. Zadlužená italská společnost Enel totiž právě prodává svůj dvoutřetinový podíl ve Slovenských elektrárnách a jediným dosud známým zájemcem o něj je česká, státem většinově vlastněná společnost ČEZ. Informují o tom čtvrteční Lidové noviny na své titulní straně.

Noviny: Na výrobě slovenské elektřiny se možná bude podílet i ČEZ
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Premiér SR Robert Fico podle listu už uvedl, že slovenský stát by od Enelu koupil asi 17% elektráren, které by přidal ke svému stávajícímu podílu ve výši 34%, dohromady by tak získal těsně nadpoloviční většinu. Druhá polovina by mohla být připravena pro ČEZ.

O slovenského výrobce elektřiny má prý zájem i EPH

Šéf českého energetického gigantu Daniel Beneš listu sdělil, že celou situaci nyní analyzuje. Do hry o podíl ve slovenských elektrárnách může také vstoupit nejvýznamnější český soukromý hráč v energetice, Energetický a průmyslový holding (EPH). „Proces sledujeme, ale žádná oficiální jednání nevedeme,“ cituje deník vyjádření mluvčího EPH Daniela Častvaje.

Překážkou společných plánů může být cena

Společné česko-slovenské plány ale ještě mohou narazit na některé překážky. Jednou z nich může být cena, za kterou by Enel svůj podíl prodal. Její odhady oscilují mezi jednou a dvěma miliardami eur. Cenu tlačí nahoru fakt, že firma má dlouhodobý potenciál využití více než třicet vodních ploch, které elektrárny vlastní. Jiné odhady zase cenu snižují kvůli investicím na dostavbu jaderné elektrárny v Mochovcích, která se podle listu stále prodražuje. A to potenciální investory odrazuje.

Deník také upozorňuje na fakt, že ČEZ už se slovenským státem jedno partnerství provozuje. Jde o firmu JESS, v níž ČEZ vlastní 49% a která chystá výstavbu dalšího jaderného bloku v elektrárně Jaslovské Bohunice. Většinový podíl ve zmíněné společnosti má slovenská státní firma Javys. List dodává, že v tomto případě jsou se spoluprací slovenské a české strany „vcelku dobré zkušenosti.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…