Noviny píší o možném pozadí smrti vlivného lobbisty. Jde o Klausovu amnestii a desítky milionů euro

26.03.2015 16:51

Dnešní Právo přineslo překvapivou informaci, která vrhá poněkud jiné světlo na nedávné úmrtí podnikatele a lobbisty Petera Kovarčíka. Podle zmíněného listu totiž Kovarčík zemřel těsně před tím, než měl být vyšetřován protikorupční policií v souvislosti s 25 miliony eur, které se měly objevit na účtu u jedné švýcarské banky.

Noviny píší o možném pozadí smrti vlivného lobbisty. Jde o Klausovu amnestii a desítky milionů euro
Foto: Lukáš Petřík
Popisek: Václav Klaus na Akci D.O.S.T.

"Suma 25 milionů eur může podle neověřené informace pocházet z úplatků souvisejících s amnestií vyhlášenou bývalým prezidentem ČR Václavem Klausem,“ napsal švýcarským státním zástupcům šéf Nadačního fondu proti korupci Petr Soukenka v dopise, jehož existenci listu sám potvrdil.

Podle deníku švýcarští vyšetřovatelé jeho informace vzali vážně a po necelých dvou letech vlastního šetření se před několika týdny obrátili s žádostí o právní pomoc na českou protikorupční policii. Ta se prý celou záležitostí začala okamžitě zabývat a Soukenku 11. března vyslechla. "Zajímaly je zejména informace, které se týkaly možného spojníku na amnestii a na podíl pana Kovarčíka,“ řekl včera listu bez dalších podrobností Soukenka.

Zdroj listu také tvrdí, že Kovarčík se měl na podzim 2012 ve Špindlerově Mlýně setkat s pěti podnikateli, z nichž údajně nejméně jeden měl být o tři měsíce později Klausem amnestován v případu týkajícím se hospodářské kriminality.

Paroubek: Deník by svá tvrzení měl co nejrychleji doložit důkazy

Na článek zareagoval expremiér Jiří Paroubek. "Právo dnes v podstatě obvinilo bývalou hlavu státu – V. Klause – z účasti na korupci obřích rozměrů. Tato svá mimořádně závažná tvrzení by však deník měl co nejrychleji doložit důkazy,“ uvedl s tím, že samotného Kovarčíka považoval za "agenta s teplou vodou“. "A své peníze, a to ani v řádu tisíců, bych mu nesvěřil. Myslím si, že V. Klaus měl na Kovarčíka v posledních letech podobný názor,“ napsal Paroubek.

Upozornil, že pokud pro tvrzení Práva existují nezvratné důkazy, otřese to českou politikou. "Pokud důkazy neexistují, Právo ztratí zbytky své důvěryhodnosti, které dnes snad ještě má,“ dodal.

Žurnalista si přečetl noviny a vzpomněl si na podivuhodnou sebevraždu kriminalisty

Americký novinář dlouhodobě žijící v Praze Erik Best si dal Kovarčíkovu smrt do souvislosti s deset let starou, velmi podivnou smrtí pražského kriminalisty. "Kdykoli v České republice za zvláštních okolností zemře někdo důležitý, není od věci připomenout si případ zástupce ředitele pražské policie Zdeňka Janíčka, který byl v roce 2005 nalezen oběšený ve svém sklepě. Než spáchal sebevraždu, uštědřil si 29 bodných ran, nebo k tomu alespoň dospělo oficiální vyšetřování,“ napsal Best.

Připomíná, že první zprávy z tohoto týdne o smrti známého byznysmena Petera Kovarčíka naznačovaly, že se zabil, když uklouzl v koupelně.

Nenabídl Kovarčíkovi někdo pomocnou ruku, aby po sobě zahladil stopy?

Jenže dnešní Právo napsalo, že Kovarčík měl být vyšetřován kvůli údajnému praní špinavých peněz v souvislosti s amnestií Václava Klause z 1. ledna 2013. "Nyní je otázkou, jestli Kovarčíka tak pohltila příprava jeho obhajoby, že si nevšiml kluzké podlahy. Nebo jestli mu někdo nenabídl pomocnou ruku, aby po sobě zahladil poslední stopy,“ spekuluje Erik Best.

Celý text Erika Besta je ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…