Nový ministr vnitra Metnar chce potírat nelegální migraci a digitalizovat správu

13.12.2017 20:24

Nový ministr vnitra Lubomír Metnar chce důsledně potírat nelegální migraci, převaděčství a obchod s lidmi. Hodlá se zasadit o digitalizaci a větší efektivitu státní správy a vyhodnotit zákon o státní službě. Řekl to novinářům poté, co ho do úřadu uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Chce se zasadit také o personální stabilizaci u policie i hasičského sboru.

Nový ministr vnitra Metnar chce potírat nelegální migraci a digitalizovat správu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Lubomír Metnar

Předseda vlády se vyslovil pro změnu zákona o státní službě, tak aby se otevřela konkurenci soukromé sféry. Ve státní a veřejné správě musí být podle něho méně byrokracie. Babiš chce zřídit pozici zmocněnce pro IT a pro digitalizaci veřejné správy. „Doufejme, že v tom společně pokročíme, protože tam bylo v minulosti zanedbáno hrozně moc věcí,“ prohlásil Babiš. Metnar doplnil, že by si přál zavedení elektronické komunikace občanů se státem pro vyřizování různých žádostí.

Babiš i Metnar chtějí, aby se dál zlepšovala spolupráce všech bezpečnostních složek. Chtějí bojovat proti terorismu i ostatním hrozbám. „Otázka bezpečnosti je pro nás prioritou. Je potřeba, aby byly koordinované zpravodajské služby,“ uvedl Babiš. Ministr řekl, že zatím nemá důvod nevěřit v nezávislost policie.

Podle Metnara je potřeba zlepšit boj s islamistickou propagandou a extremismem. V otázce nelegální migrace a převaděčství se chce nový ministr zaměřit na zlepšení azylového systému, aby jej nebylo možné zneužít. Hodlá také zlepšit mezinárodní spolupráci při řešení těchto bezpečnostních problémů.

Metnar mluvil i o potřebě snížit administrativní zátěž v bezpečnostních sborech nebo o zavedení systémové péče o veterány. Nový ministr vnitra chce, aby byly služby České pošty dostupné i v menších obcích.

Bývalý policista a někdejší náměstek na vnitru Metnar převzal úřad po Milanu Chovancovi z ČSSD. Chovanec na tiskové konferenci nevystoupil, což se podle zdrojů z ministerstva vnitra v minulosti při předávání úřadu nestalo. Chovanec pokračuje jako poslanec. Nyní již nic nebrání tomu, aby se stal členem bezpečnostního výboru sněmovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…