Nový vývoj ohledně Řecka: Padla ostrá výhrůžka vůči Evropě. Její elity už od včerejška předvádějí kyselé obličeje

30.06.2015 9:12

Řecko podle britského deníku Telegraph pohrozilo, že pokud evropské instituce rozhodnou o vyloučení země z eurozóny, budou se Řekové proti tomuto rozhodnutí bránit soudní cestou. Jiný britský deník, Guardian, zase komentuje obavy předních evropských lídrů o budoucnost eurozóny. Z jejich výrazu tváře prý čiší zoufalství a nejistota.

Nový vývoj ohledně Řecka: Padla ostrá výhrůžka vůči Evropě. Její elity už od včerejška předvádějí kyselé obličeje
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

„Řecká vláda využije všech zákonných možností, jak toto rozhodnutí zvrátit. Jsme připraveni uvažovat i o žalobě u Evropského soudního dvora. Smlouvy o členství v Evropské unii nezahrnují žádná ustanovení o možném ukončení používání eura a my takovou variantu odmítáme přijmout. Naše členství je nezcizitelné,“ prohlásil ministr financí Janis Varufakis. Ostré prohlášení předního řeckého politika přišlo poté, co přední evropští politici uvedli, že pokud se řečtí voliči v referendu o úsporných opatřeních vyjádří negativně, země tak fakticky přijde o možnost platit eurem. „V sázce je samotné setrvání Řecka v eurozóně,“ komentoval referendum např. francouzský prezident Hollande.

Podobný názor má také německý vicekancléř Sigmar Gabriel, který stojí v čele sociálních demokratů. „Řecko by před hlasováním v referendu měli naprosto jasně vědět, o čem hlasují. Pokud odmítnou reformy, země nemůže zůstat v eurozóně.“ Kancléřka Angela Merkelová kvůli napjaté situaci svolala mimořádnou schůzku politických vůdců země. Merkelová na setkání pochválila zastánce tvrdé linie uvnitř vlastní strany a prohlásila, že „základní principy musí dodržovat všechny státy eurozóny, v opačném případě euro selže“. Současná situace vygradovala ve chvíli, kdy Řecko odmítlo garantovat záruky pro splácení půjčky Mezinárodního měnového fondu ve výši 1,6 miliard eur.

Celý text v angličtině je ZDE

Jak uvádí britský deník, uvažování o žalobě řecké vlády na Evropskou centrální banku (ECB) by se mohla stát zásadním precedentem s možným dominovým efektem. Hlavním důvodem je rozhodnutí ECB zmrazit nouzovou likviditu řeckých bank. ECB navíc odmítla žádost řecké vlády o poslání šesti miliard eur, které nutně potřebuje na zabezpečení svých financí. Vládnoucí strana Syriza následně ECB obvinila z porušování zákonných povinností. „Jak mohou omlouvat takový bezprecedentní útok na řecký bankovní systém?“ cituje Telegraph výrok jednoho nejmenovaného řeckého úředníka. Ministr financí Varufakis sice oznámil, že země má dostatek likvidních prostředků až do nedělního referenda, ale současná opatření značně komplikují život řeckému obyvatelstvu.

Podle britského deníku Telegraph se spor mezi Řeckém a evropskými politickými špičkami dostal do osobní roviny. Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker hovořil o tom, že dobrá vůle se pomalu vypařuje. Řeckého premiéra Alexise Tsiprase obvinil z toho, že o nabízených podmínkách věřitelů neříká lidem celou pravdu. „Snažili jsme se udělat všechno možné, ale nyní je prostor k manévrování velmi zúžený. Jestliže v referendu Řekové odmítnou reformy, odmítnou tím také celou Evropu. Nehrajeme však poker, kdy je jeden vítěz a druhý poražený. Jsem zklamán z jednání řecké vlády, která se chová sobecky a utápí se v populistických hrátkách. Navíc lže, když tvrdí, že věřitelé požadovali penzijní škrty,“ cituje Junckera Telegraph.

Junckerovo vystoupení trvající asi 45 minut komentuje také britský deník Guardian. Ten přímo uvádí, že Juncker „vypadal, jako by se loučil s evropským projektem, kterému věnoval svoji celou politickou kariéru“. Zoufalství podle britského deníku bylo patrné i na tvářích ostatních vedoucích politiků Evropské unie. Napříč evropskými institucemi vládne nejistota, která skončí až příští neděli po řeckém referendu. Pokud Řekové další reformy odmítnou, země bude patrně vyloučena z eurozóny a Evropskou unii čeká následná soudní tahanice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…