Nový výzkum: Babiš fakticky jede, Sobotka už dojel. STAN a lidovci mohou juchat, Kalousek také. Okamura juchat nebude

22.06.2017 8:54

Největší podpoře voličů se čtyři měsíce před sněmovními volbami těší hnutí ANO 2011. Od vítěze voleb v roce 2013, ČSSD, ho v současné době dělí více než jedenáct procentních bodů. Nově vzniklá volební dvojkoalice KDU-ČSL a Starostů by v červnu těsně překročila nutnou desetiprocentní hranici pro získání poslaneckých mandátů. Ukazují to data agentury Phoenix research, která mají ParlamentníListy.cz k dispozici.

Nový výzkum: Babiš fakticky jede, Sobotka už dojel. STAN a lidovci mohou juchat, Kalousek také. Okamura juchat nebude
Foto: Vít Hassan
Popisek: Proslov měl také jeden z iniciátorů akce předseda STAN Petr Gazdík

Popularita hnutí Andreje Babiše mezi respondenty po jeho odchodu ze Sobotkovy vlády narostla téměř o dvě procenta. S výrazným odstupem druhé nejvyšší vyjádřené podpory dosáhla strana premiéra Bohuslava Sobotky, ČSSD. V tuto chvíli by ji volilo 13,5 procenta respondentů. Oproti předchozímu měření došlo k dalšímu poklesu obliby této vládní strany. Bronzovou příčku v preferencích nově obsadila nedávno vzniklá volební koalice KDU-ČSL se Starosty a nezávislými (STAN), které vyjádřilo sympatie 10,4 procenta potencionálních voličů, a tím by v červnu poměrně těsně překročila povinnou desetiprocentní volební hranici nutnou pro volební dvojkoalice.

Propad na čtvrté místo potenciální voličské podpory zaznamenala KSČM s naměřenými 10,2 procenty (v roce 2013 to bylo 14,91 procenta). Oproti předchozímu měření zaznamenala 1,5procentní pokles sympatii u dotázaných. Pátý nejlepší výsledek je spojen s ODS, která kandiduje do Poslanecké sněmovny s podporou Soukromníků, se zjištěným ziskem 8,1 procenta. Těsně nad volitelnou hranicí se ocitá Kalouska TOP 09, zatímco Okamurova SPD je znovu pod možným vstupem do sněmovny. Tam bychom našli rovněž Zelené či Piráty.

Výzkum Phoenixu se uskutečnil v červnu na vzorku více jak tisícovky dotázaných. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…