O konečné podobě koalic v Plzeňském kraji je zatím jasno pouze v těchto městech

17.10.2014 17:20

Zatím jen pár měst má v Plzeňském kraji jasno o konečné podobě povolebních koalic. Napevno nejsou zatím dohodnuté v Plzni ani v okresních městech, i když někde už jsou základy budoucí koalice zřejmé. V Plzni, kde uspěly se ziskem deseti mandátů ANO, ODS a ČSSD se ostrá vyjednávání teprve rozjedou o víkendu. Občanští a sociální demokraté se totiž podle svých vyjádření zatím především soustředili na druhé kolo senátních voleb v Plzni, kde proti sobě stojí jejich kandidáti. Všechna dosavadní setkání prý byla jen neformální a informativní.

O konečné podobě koalic v Plzeňském kraji je zatím jasno pouze v těchto městech
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Nejsložitější situace je v Plzni, kde zatím není jasné, které dvě ze tří nejsilnějších stran spolu utvoří základ budoucí koalice. Spojení všech tří není podle některých vyjádření příliš pravděpodobné. Dvě silné strany by si do budoucí koalice musely přibrat ještě jednu až dvě menší strany, kterými jsou TOP 09, Občané patrioti či KDU-ČSL. ODS i ANO odmítly spolupráci s KSČM, i když sociální demokraté s nimi tvoří koalici ve vedení kraje. ODS, která dosud ve městě vládla s ČSSD, sociální demokraty vyzvala k jednání o pokračování dosavadní koaliční spolupráce na magistrátu i v obvodech.

ČSSD podle lídra Martina Zrzaveckého zatím jednoznačně neupřednostňuje žádnou ze stran. Spolupráci s ANO by nahrávalo partnerství ve vládě a lepší kontakty na vládní koalici, pro spojení s ODS zas mluví fakt, že se zástupci obou stran dobře znají a vědí, co od sebe mohou očekávat. Je tak možné, že ČSSD, ač ve volbách skončila třetí za ANO a ODS, bude mít nakonec rozhodující slovo a bude záležet na tom, zda jí například některý z možných partnerů nabídne post primátora. „Naším cílem je získat pro sociální demokracii co možná nejlepší výsledek,“ řekl Zrzavecký.

V Rokycanech ani v Klatovech úplně jasno ještě není

Z okresních měst jsou asi nejdál Domažlice, kde bude základ budoucí koalice tvořit vítězné Sdružení pro město Domažlice současného starosty Miroslava Macha a KDU-ČSL. V jednadvacetičlenném zastupitelstvu mají 11 hlasů. K účasti na koalici a členství v radě přizvalo vítězné sdružení také ANO. Starostou by měl být Mach, jeho sdružení a lidovci by pak měli dostat i posty místostarostů. Pokud se ANO rozhodne podílet na koalici, bude mít zastoupení v městské radě. „Konečná podoba koalice by měla být známá koncem příštího týdne,“ řekl dnes Mach ČTK.

V Klatovech ještě vítězná ODS jednání o koalici neuzavřela. Získala osm z 27 křesel v zastupitelstvu. Podle starosty Rudolfa Salvetra (ODS) vyjednávání s možnými partnery pokračují. Do zastupitelstva se dostalo sedm stran. Dosavadní místostarosta Jiří Štancl (Sdružení pro Klatovy - SNK ED) oznámil, že nevidí smysl, aby za současné situace ve funkci místostarosty pokračoval. Nedaří se mu totiž prosazovat podle něj potřebné změny ve vedení některých oborů radnice a ani v novém období není jisté, že by s takovými návrhy u koalice uspěl.

V Rokycanech, kde vyhrála ČSSD, by měli mít o budoucí koalici víc jasno na začátku příštího týdne. Také v Tachově se zatím o koalici jedná. Na pokračovaní dosavadní spolupráce se v Sušici na Klatovsku dohodla vítězná ODS, sdružení nezávislých kandidátů Sušičtí a TOP 09. Nabídku obsadit jedno místo v sedmičlenné radě dostalo i hnutí ANO, v Blovicích na Plzeňsku se na společném vládnutí na radnici předběžně dohodla vítězná ODS s TOP 09 a ČSSD.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…