O migrační krizi budou dnes v Praze jednat ministři obrany visegrádské skupiny

17.12.2015 6:07

V Praze dnes zasednou k mimořádnému jednání ministři obrany zemí visegrádské čtyřky (V4). Hlavním bodem jejich setkání bude především migrační krize. Mluvit budou také o pomoci V4 Makedonii, která se potýká s náporem uprchlíků.

O migrační krizi budou dnes v Praze jednat ministři obrany visegrádské skupiny
Foto: ČT
Popisek: Vlajky zemí Visegrádské čtyřky a EU

Schůzka ministrů byla svolána v rámci českého předsednictví visegrádské skupině. Vyhodnotit by měli dosavadní události týkající se ochrany schengenské hranice před migrační krizí v Maďarsku a Slovinsku. Dalším tématem jednání bude pomoc s ochranou hranic Makedonii, která čelí vlně uprchlíků. Země V4 již dostali seznam jejích požadavků. Zahrnuje drobnosti i těžké kamiony. Česko chce zemi poslat na pomoc v první vlně několik desítek policistů. Summit ministrů obrany probere, zda do balkánské země odjedou i vojáci.

Ministři V4 se budou podle ministerstva obrany bavit i o hodnocení současné bezpečnostní situace, podpoře pobaltských zemí a stavu připravenosti bojového uskupení EU vytvořeného zeměmi V4, které bude v pohotovosti k nasazení v první polovině roku 2016.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …