O osudu ruského konvoje se rozhodne na jednáních Červeného kříže v metropolích Ukrajiny a Ruska

14.08.2014 12:48

Zástupce Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) zamířil do Kyjeva a Moskvy, aby zde jednal o osudu ruského humanitárního konvoje pro východoukrajinský Luhansk. Informovala o tom agentura Reuters. Kolona je prozatím v Rusku nedaleko hranic s Ukrajinou, zatím ale není jasné kdy a kde vstoupí na ukrajinské území. Mezitím Kyjev oznámil, že na východ země, kde armáda bojuje s proruskými separatisty, vypraví vlastní humanitární konvoj.

O osudu ruského konvoje se rozhodne na jednáních Červeného kříže v metropolích Ukrajiny a Ruska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karikatura Vladimira Putina

Červený kříž: Dodávka pomoci nesmí být politizována

„Otázku hraničních a celních procedur musí obě strany stále ještě vyřešit," uvedl v prohlášení MVČK. Laurent Corbaz, který má v MVČK na starosti operace v Evropě a Střední Asii, chce v metropolích Ruska a Ukrajiny zdůraznit „přísně humanitární roli" Červeného kříže a to, že dodávka pomoci strádajícím obyvatelům nesmí být politizována. Corbaz do Kyjeva a Moskvy míří ze Ženevy.

Konvoj takřka 300 vozidel s humanitární pomocí, který vypravila ruská vláda v noci na úterý, je nyní v Rostovské oblasti. Ta přímo hraničí s Ukrajinou. Původně se předpokládalo, že kolona přejede do Charkovské oblasti na Ukrajině. S touto variantou se ale podle všeho nepočítá, konvoj zřejmě z Ruska vstoupí přímo do Luhanské oblasti.

Konvoj prý míří k části Ukrajiny, kterou kontrolují separatisté

Agentura EPA, jejíž fotograf konvoj doprovází, dnes uvedla, že vozy míří k ruskému městu Kamensk-Šachtinskij, které leží asi pět kilometrů od hranic. Tamní oblast na ukrajinské straně je pod kontrolou separatistů.

Rusko a Ukrajina se zřejmě ještě stále nedohodly na podmínkách překročení hranic. Kyjev například žádal přeložení nákladů z ruských kamionů na „neutrální" vozy a také trvá na tom, že na rozdávání pomoci budou dohlížet zástupci MVČK a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

Mezitím ukrajinská vláda oznámila, že z Kyjeva, Dněpropetrovska a Charkova vypraví vlastní konvoje s humanitární pomocí pro Luhanskou oblast. Podrobnosti o nákladu ale podle AP neupřesnila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…