O policii, TOP 09 a obavách z ANO. Syn ministra Stropnického se v rádiu rozpovídal

31.10.2014 17:56

Místopředseda zelených Matěj Stropnický v pátečních Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu hovořil o povolební situaci v Praze - má se stát radním pro místní rozvoj za Trojkoalici. Došlo na kritiku ANO a pražské šéfky této strany Radmily Kleslové. Došlo i na jeho stýkání a potýkání s policií a neshody s TOP 09 na Praze 3.

O policii, TOP 09 a obavách z ANO. Syn ministra Stropnického se v rádiu rozpovídal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vícestarosta Prahy 3 Matěj Stropnický

„Voliči řekli, že ANO je věrohodná strana, a my se teď snažíme vyjednat takový program, který nás posune kupředu,“ poznamenal hned v úvodu Stropnický. V minulosti se přitom o ANO vyjadřoval jako o straně, která nemá program a stojí především na Andreji Babišovi a jeho pozlátku. Dnes tedy svá slova mírní. Budoucí primátorky Adriany Krnáčové si prý váží od časů jejího působení v Transparency International.

Hudeček je zdatný soupeř, ale ...

Nemá prý strach ani tak z vlivu Andreje Babiše, ale spíše z pražské šéfky ANO Radmily Kleslové. Ta prý ale nesedí v zastupitelstvu města, takže její vliv by neměl být tak velký. A čeho koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice hodlá dosáhnout? Je před ní klíčový úkol dokončit debatu o územním plánu a voliči podle Stropnického musí mít poprvé od listopadu 1989 pocit, že jsou vtaženi do této přípravy. „Já si vážím práce končícího primátora Hudečka, kterou zde odvedl, ale myslím, že na debaty s veřejností už mu možná nezbyly síly,“ poznamenal Stropnický.

Dojde i na aktualizaci stavebních předpisů, se kterou ostatně počítala i TOP 09, ale jejich podstatu prý chce budoucí pražská vláda zachovat. Jednoznačně ocenil i regulaci reklamy, ke které přistoupila ještě končící rada města. „Já Hudečka považuji za kvalitního konkurenta, ale to, co udělal po volbách, mě trochu překvapilo. TOP 09 v čele s Tomášem Hudečkem byla jednou ze stran, se kterou jsme počítali v možné povolební spolupráci, ale voliči rozhodli jinak,“ uvedl host pořadu.

Dění na Praze 3

Na Praze 3 Matěj Stropnický stál ve volbách v čele uskupení Žižkov (nejen) sobě a vyhrál zde volby. Nakonec ale skončí v opozici. V této souvislosti se ve studiu rozebírala i skutečnost, že policie zabavila počítač Stropnického jako dosavadního místostarosty. Zásadní roli zde prý hraje skutečnost, že zásahu policie byla přítomna média, konkrétně TV Prima.

Host prozradil, že v jednu chvíli byla na stole nabídka, kterou údajně TOP 09 na Praze 3 nemohla odmítnout. Měla vzniknout dvojčlenná koalice s vyrovnanými silami v radě. Jenže TOP 09 stejně odmítla. Dnes rodící se koalice TOP 09, ODS a ČSSD prý nedá dohromady jasnou většinu a bude tak potřebovat podporu dalších subjektů. Podle Stropnického bude ještě zajímavé sledovat, za co tuto podporu vymění.

V závěru se vyjadřoval i k tomu, zda by chtěl být předsedou zelených, neboť SZ v tuto chvíli předsedu nemá. Stropnický nechtěl být nijak konkrétní, prý to bude záležet i na tom, kdo se do souboje o post šéfa strany přihlásí. Vyjádřil ale pochybnosti nad tím, zda by vedle funkce pražského radního ještě zvládal řídit stranu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…