O zastropování věku pro odchod do důchodu vláda rozhodne v létě

21.03.2016 21:05

Vláda zatím uvažuje o dvou variantách pro ukončení zvyšování důchodového věku. Plánuje propočítat varianty 65 a 67 let. Kabinet chce rozhodnout na konci června. Novinářům to dnes řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Růst důchodového věku se každoročně zvyšuje u mužů o dva a u žen o čtyři měsíce, současná legislativa přitom nepočítá se zastropováním. Dnes schválený věcný záměr zákona, který připravilo ministerstvo práce a sociálních věcí, by se měl týkat všech, kteří se narodili po roce 1971.

O zastropování věku pro odchod do důchodu vláda rozhodne v létě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodkyně, ilustrační foto

O stropu neboli pevném věku nástupu do penze se zmínily vládní strany v koaliční smlouvě. Podle ministerstva práce by se měl stanovit na 65 let a každých pět let přehodnocovat. Pravidelné hodnocení a případné následné úpravy doporučila i důchodová komise, zastropování ale nenavrhla.

Ministerstvo práce vychází z průměrného věku dožití, argumentuje také tím, že většina zemí, kde je odchod do důchodu zastropován, se řídí hranicí 65 let. Ministryně Michaela Marksová (ČSSD) novinářům řekla, že považuje Babišův návrh za nepodložený. „Já budu hlasovat pro nižší hranici z toho důvodu, že v ČR žijeme o dva a půl roku kratší dobu, než je průměr EU,“ uvedla Marksová na tiskové konferenci po jednání vlády.

Babiš během jednání vlády řekl, že u hlavního mandatorního výdaje rozpočtu je třeba být odpovědný. „Je to politická záležitost, i když to nastane de facto až za 14 let, neznamená to, že bychom neměli být rozpočtově odpovědní,“ uvedl. Kromě posouzení dvou variant stropu se také bude zjišťovat, jaké hranice mají ostatní země EU.

Podle návrhu by statistický úřad vždy v roce, který končí trojkou či osmičkou, musel vypracovat prognózu demografického vývoje. První by měl dělat už za dva roky. Ministerstvo práce by pak do pololetí následujícího roku – tedy roku se čtyřkou či devítkou na konci – muselo dát vládě zprávu o vlivu populačního vývoje na důchodový systém, podle výsledků by k ní případně rovnou přidalo i návrh na změnu důchodového věku. Kabinet by pak nejspíš nechal připravit důchodovou novelu s úpravou věkového limitu, kterou by ale musel schválit parlament.

Ve zprávách by se zohlednila mimo jiné očekávaná délka života či pravděpodobnost úmrtí lidí mezi 25 a 54 lety. Jejich doba v důchodu by neměla překročit 26 procent a spadnout pod 24 procent délky života. Podle toho by se pak stanovil důchodový věk. Předdůchodové generace by se ale případná úprava nedotkla. Nyní lidé tráví v důchodu v průměru 23 let.

Život se prodlužuje

Pro lidi narozené před rokem 1971 bude podle Marksové platit původní systém, protože v něm dosáhnou právě hranice 65 let. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) pokládá za důležité, aby byl věk pro odchod do důchodu zastropován. „Není možné, abychom měli permanentně prodlužující se věk odchodu do důchodu, který nebude mít nic společného s tím, jak vypadá reálný život,“ uvedl předseda vlády.

Život se prodlužuje každoročně o několik měsíců. Očekávaná doba dožití mužů a žen se jen mezi rokem 2013 a 2014 protáhla o sedm měsíců. Podle propočtů by se mohl podle nových pravidel přehodnocování věk nástupu do penze proti nynějšímu modelu oddálit. U lidí narozených zhruba po roce 1971 by to mohlo být přibližně o dva roky, u generace z 90. let pak zhruba o rok.

reklama

autor: čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…