Obama varoval Moskvu před dalšími vpády na Ukrajinu, vojensky ale nezasáhne

29.08.2014 7:54

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v září navštíví Bílý dům. Včera to oznámil americký prezident Barack Obama v prohlášení, v němž se vyjádřil ke krizi na Ukrajině i na Blízkém východě. Moskvu přitom varoval, že pokračující „nájezdy" na Ukrajinu pro ni budou mít další následky. Prioritou je pro Obamu i potlačení islamistů v Iráku a Sýrii.

Obama varoval Moskvu před dalšími vpády na Ukrajinu, vojensky ale nezasáhne
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

Obama řekl, že o krizi na Ukrajině hovořil s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. „Shodli jsme se, že Rusko je odpovědné za násilí na východní Ukrajině," prohlásil Obama. Šéf Bílého domu také řekl, že Rusko tamní konflikt rozdmýchává a podporuje proruské separatisty. Moskva je podle něj izolovanější než kdykoli za studené války, ale může si za to sama.

USA sílu kvůli Ukrajině nepoužijí

Americký prezident neoznačil poslední postup Ruska přímo za invazi a řekl, že je součástí pronikání, které trvá už měsíce. Vyloučil přitom, že by se Spojené státy kvůli ruskému ohrožení Ukrajiny uchýlily k použití síly.

Americký postup vůči Sýrii bude mít i vojenský aspekt

Obama se rovněž vyjádřil k působení radikální organizace Islámský stát (IS) v Sýrii a Iráku. Nyní se podle něj pracuje na strategii postupu vůči Sýrii, přičemž tato intervence podle něj bude mít i „vojenský aspekt". Pokud má být Islámský stát oslaben dlouhodobě, bude třeba vypracovat regionální strategii zahrnující sunnity v Iráku i Sýrii, zdůraznil.

Spojené státy podle šéfa Bílého domu nemusejí volit mezi IS a syrským prezidentem Bašárem Asadem. Ten podle něj není schopen znovu dobýt oblasti kontrolované nyní Islámským státem.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …