Objem veřejných zakázek letos vzrostl o polovinu na čtvrt bilionu

16.10.2014 11:11

Státní správa letos za devět měsíců vypsala veřejné zakázky za 249 miliard korun. To je o takřka polovinu (46,3 procenta) více než loni, vyplývá z nejnovější analýzy společností CEEC Research, NESS a Komory administrátorů veřejných zakázek (KAVZ).

Objem veřejných zakázek letos vzrostl o polovinu na čtvrt bilionu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stavební práce, ilustrační foto

Úřady za tři čtvrtě roku vypsaly celkem 6883 výběrových řízení, což je meziroční růst o 20,4 procenta. „Výběrových řízení podstatně přibylo, také jsou v průměru objemově větší. Navíc se očekává další výrazné zintenzivnění nových výběrových řízení zejména ve stavebnictví. Problémem by paradoxně mohl být nedostatek kapacit, který je v některých regionech vidět už nyní, a to u části železničních staveb," uvedl ředitel analytické společností CEEC Research Jiří Vacek.

Růst počtu i finanční hodnoty výběrových řízení potvrzuje obchodní ředitel projektové společnosti Valbek Lukáš Hruboň. „Právě připravujeme 25 nabídek pro Ředitelství silnic a dálnic ČR na největší stavby v republice (dálnice a rychlostní komunikace) v celkové hodnotě předpokládaných cen zhruba 900 milionů korun. Věříme, že zadávací řízení nebude trvat stejně dlouho jako v předchozích dvou případech," podotkl Hruboň s tím, že pokud nebudou dlouhé průtahy se zadáním, budou mít všichni projektanti co dělat. „Což by bylo dobré znamení pro celý trh stavebnictví," dodal.

Výběrová řízení provázejí potíže

Problémem zůstává výběr vítěze a definitivní podepsání smlouvy, což se považuje za zadanou zakázku. Z nových zakázek, o které se mohly firmy od začátku roku ucházet, byla úspěšně ukončena jen třetina výběrových řízení z oznámených, tedy zakázky za 85,3 miliardy korun. Pětina (19 procent) výběrových řízení a desetina (11 procent) celkového finančního objemu oznámených zakázek za 27,5 miliard korun byla později zrušena.

„V letošním roce jsme zaznamenali znatelný nárůst zakázek na výstavby a rekonstrukce od veřejných investorů. Prodleva mezi vypsáním a samotným zadáním zakázky je často bohužel až příliš dlouhá. Za jeden z největších nešvarů veřejných zakázek na stavební práce ale považuji soutěžení na nejnižší cenu. To má většinou vliv na kvalitu i ekonomičnost projektu a poškozuje české stavebnictví jako celek," upozornil obchodní a marketingový ředitel společnosti Schindler CZ Vladimír Steiner.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…