Obrovský průšvih, který reálně hrozí na Ukrajině: Informuje Washington Post

05.01.2015 11:25

Politolog Adrian Karatnickij z think-tanku Atlantic Council se v americkém deníku Washington Post pozastavuje nad ukrajinskými dobrovolnickými pluky, které se vymkly kontrole kyjevské vlády. Poukazuje na jejich nacionalistické a rasistické postoje a nabádá k okamžitému vyřešení těchto problémů.

Obrovský průšvih, který reálně hrozí na Ukrajině: Informuje Washington Post
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

„Část bojovníků v dobrovolnických plucích tvoří příznivci krajně pravicových extremistických hnutí Pravý sektor, kteří jsou sjednoceni v notoricky známém Azovském, Ajdarském praporu a praporu Dněpr-1, financovaných ukrajinskými oligarchy. Už v období majdanských protestů tito lidé vyjadřovali své rasistické a nedemokratické postoje,“ odhaluje Karatnickij a upozorňuje na jejich výhrůžky, že pokud prezident Petro Porošenko nedokáže Rusko porazit, sami převezmou moc v zemi. Jejich aktivity v posledních měsících nasvědčují tomu, že se kyjevské vládě nehodlají nijak zvlášť podřizovat.

„V srpnu členové praporu Dněpr-1 unesli šéfa ukrajinského státního pozemkového fondu, aby zabránili jeho nahrazení úředníkem, který by ohrozil jejich obchodní zájmy. Před třemi týdny zase zadrželi humanitární konvoj určený pro oblast Donbasu kontrolovanou proruskými separatisty, kde hrozí humanitární katastrofa. Den před Štědrým dnem Azovský prapor oznámil, že převezme kontrolu nad přístavním městem Mariupol. Aniž by tento krok ovšem konzultoval s místními orgány či s Kyjevem,“ popisuje hlavní hříchy dobrovolnických praporů a upozorňuje, že proti 38 členům Ajdarského praporu už státní zastupitelství zahájilo trestní řízení.

celý text v angličtině najdete ZDE

Zatímco Porošenko si je podle Karatnického neudržitelnosti situace vědom, kroky ministra vnitra Arsena Avakova vzbuzují pochybnosti. „Místo aby důsledně prováděl kontroly a snažil se prapory začlenit do struktur ukrajinské armády, nabídl jim těžké zbraně včetně tanků a obrněných transportérů. V září dokonce jmenoval vůdce neonacistického Azovského praporu do čela kyjevské policie,“ podivuje se Karatnickij. Neméně alarmující je dle jeho názoru i činnost guvernéra Dněpropetrovské oblasti Igora Kolomojského. „Ten neuznává ústřední moc a jím financovaný prapor se podílí na aktivitách, které odporují zákonu,“ uzavírá Karatnickij s tím, že ukrajinští političtí vůdci by neměli tyto problémy dále zametat pod koberec. Lhostejno, jestli z důvodu strachu z odporu či negativních reakcí ze Západu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …