Obvinění z rozvracení vlády i Kalouskův košilatý vtip. To si Zeman vykoledoval chválou Babiše a popichováním Bakaly

09.04.2014 17:35

Miloš Zeman poblahopřál ministru financí k „mistrovskému kousku“, který se mu prý povedl při vyjednávání s vlastníkem OKD. Současně prezident kritizoval podnikání Zdeňka Bakaly. Politolog Petr Sokol ParlamentnímListům.cz vysvětlil, co hlava státu sleduje pochvalou Babiše. K věci se vyjádřil i podnikatel Radim Jančura. Podle něj byla chyba privatizovat doly, nicméně majitel má prý právo zavřít svou firmu a zaměstnance vyplatit.

Obvinění z rozvracení vlády i Kalouskův košilatý vtip. To si Zeman vykoledoval chválou Babiše a popichováním Bakaly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Anketa

Co soudíte o skandálu kolem privatizace OKD ve vztahu k premiéru Sobotkovi?

hlasovalo: 8046 lidí

Zeman ve svém projevu na konferenci sdružení Czech Top 100 s názvem „Úspěchy a otazníky české ekonomiky v posledním čtvrtstoletí“ nejprve kritizoval podnikání Zdeňka Bakaly a poté pochválil šéfa hnutí ANO za vyjednanou dohodu se společností New World Resources (NWR) ohledně Dolu Paskov.

Anticena pro Bakalu

V rámci soutěže Podnikatel roku by se měla podle prezidenta udělovat i anticena po vzoru Zlatých malin u Oscarů. „A v souvislosti s děním kolem firmy New World Resources bych měl i adepta na tuto cenu,“ neodpustil si prezident poznámku na adresu Zdeňka Bakaly, který je spoluvlastníkem zmíněné společnosti, pod níž patří OKD.

„Vzdávám čest baťovským, nikoliv koženým, podnikatelům. Vzdávám čest těm, kdo zisk ze své produkce reinvestují a nekupují si tryskáče a jachty a nezabývají se tím, čemu Thorstein Veblen říkal prestižní spotřeba – když nedokážu přesvědčit svojí vlastní osobností, snažím se přesvědčovat věcmi, které jsem si nakoupil a které jsou kolem mě,“ uvedl prezident s tím, že případ šumavského bunkru by podle něj mohl být ilustrací prestižní spotřeby. Prezident tak již podruhé nepřímo zmínil podnikatele Bakalu v narážce na jeho rezidenci v Modravě.

Babišův mistrovský kousek

Zeman ale také ve svém projevu ocenil vyjednávací umění Andreje Babiše ohledně Dolu Paskov. Babiš se v pondělí dohodl s předsedou představenstva skupiny NWR na prodloužení těžby do konce roku 2017. Stát podpoří sociální program pro horníky 600 miliony korun, společnost NWR pak zaplatí sanaci dolu. Vláda přitom počítala s tím, že podpoří důl částkou až 1,1 miliardy korun.

„Myslím si, že panu Babišovi se podařil mistrovský kousek, a chtěl bych mu blahopřát k jeho vyjednávacímu umění,” chválil ministra financí Zeman a dodal: „Samozřejmě počkáme, až tato dohoda bude dovedena do konce.“

Na fakt, že dohoda ještě není definitivně uzavřena, upozornil už v úterý ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Podle něj je třeba vyřešit změnu kompenzací pro NWR, pokud by došlo k dalšímu poklesu cen uhlí. Kvůli sporům kolem Paskova a budoucnosti celé OKD se proto hovoří o koaliční krizi.

Co tím Zeman sleduje?

Podle politologa Petra Sokola se zdá, že prezident se postavil na stranu Andreje Babiše a hnutí ANO a využil naskytnuté příležitosti, aby mohl přilít další olej do ohně vůči premiéru Sobotkovi. „Z pohledu  prezidenta je určitě výhodnější, když bude vládní koalice méně stabilní, protože se mu tak otevírá cesta k tomu, aby mohl více využívat své případné prezidentské pravomoci nebo samotný úřad prezidenta. Stavět se na jednu stranu koaličního partnera proti druhému je pro něj určitě dlouhodobě výhodné,“ řekl ParlamentnímListům.cz Sokol.

Kalousek připomněl vtip

Andrej Babiš se k věci nevyjádřil. První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek pak v této souvislosti odkázal ParlamentníListy.cz na svůj komentář na Facebooku. „Mládek slíbil Bakalovi 1,1 mld. Kč za jeden rok těžby v Dole Paskov navíc. Babiš slíbil Bakalovi za 2 roky těžby navíc 600 milionů a bije se v prsa, že ušetřil státu 1 mld. Škoda, že Mládek neslíbil dvě miliardy, to by pak Babiš ušetřil miliardy tři. Připomíná mi to starý vtip, kdy žena říká manželovi: Miláčku, ušetřila jsem pět tisíc. Chtěli mi dát deset tisíc pokuty a já to usmlouvala na polovic. Tak jsem si za ty ušetřené peníze koupila tyhle krásné botičky…“ zavtipkoval někdejší ministr financí.

Majitel má právo firmu zavřít, tvrdí Jančura

„Každý by měl pochopit, že když někomu nefunguje firma, tak majitel má právo ji zavřít a dohodnout se se zaměstnanci na odstupném, aby v době, kdy budou hledat novou práci, neživořili. Je přirozené, že firmy vznikají a zanikají. Nikdo nemá právo po Bakalovi chtít, aby firmu provozoval se ztrátou. Bylo ale nefér vytunelovat z firmy miliardy,“ míní majitel a jednatel společnosti Student Agency Radim Jančura.

„Co samozřejmě není v pořádku, je, že vůbec takovýto byznys byl kdysi privatizován. Uhlí jsou suroviny, které by měly být ve státních rukou a stát by z toho něco měl mít. Hnědouhelné i černouhelné doly byly zprivatizovány za čtyři miliardy korun, což bylo extrémně málo. Kdybychom se mohli vrátit do minulosti, bylo by dobré dělat soutěže na dlouhodobé smlouvy, aby měl stát podíl z každé tuny. Tyto suroviny by měly být národní bohatství,“ řekl dále ParlamentnímListům.cz vítěz soutěže Podnikatel roku 2005.

Státní podporu ve výši šesti set milionů pro horníky Jančura podle svých slov vítá. „To je asi 400 000 korun na jednoho havíře, takže se budou mít docela dobře. Je potřeba ale říct, že havíři jsou lidé, kteří jsou zvyklí tvrdě pracovat. Proto věřím, že si práci najdou,“ doplnil Jančura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…