Očekávání některých lidí nemusím naplnit, připustila Bradáčová

30.07.2012 17:34

Nová vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová přišla o své funkci hovořit do pořadu Dvacet minut Radiožurnálu. V pondělí jí jmenoval ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Připomněla, že proces jejího jmenování připomínal situaci během odvolávání předchozího vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly. Prý až do tiskové konference, kde Blažek oznámil své rozhodnutí, netušila, zda bude jmenována.

Očekávání některých lidí nemusím naplnit, připustila Bradáčová
Foto: hns
Popisek: Corrado Cattani v sukních Lenka Bradáčová

O rozhodnutí ministra spravedlnosti se Bradáčová dozvěděla stejně jako novináři až během tiskové konference. „Odhadovala své šance 50 na 50,“ uvedla.

Mé jmenování není standardní, ale chápu to

„Ve všech standardních situacích by měl ministr vydat noticku, že jmenoval nového vrchního státního zástupce. Ale tato funkce byla natolik veřejně sledovanou událostí, že chápu, proč se jmenování odehrálo ve stejném duchu jako odvolání předchozího státního zástupce. Ale není to standardní,“ řekla v rozhovoru ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Odvolávací proces s Vlastimilem Rampulou se prý odehrával stejně. „Politici se vyjadřovali k odvolání bývalého vrchního zástupce Rampuly. Tohle je jenom pokračování. Státní zastupitelství je veřejně sledováno už od kauzy Čunek,“ míní Bradáčová.

Pokud je návrh doručen odpovědné osobě na ministerstvu, pak je doručen

Bradáčová nekomentovala údajnou manipulaci s podáním návrhu na její jmenování. „Nevím a skutečně spekulovat o tom nechci,“ dodala. Jako spekulace dále označila možnost, že by její jméno mohlo být použito k diskreditaci premiéra Petra Nečase (ODS).

„Pokud je návrh doručen odpovědné osobě na ministerstvu, pak je doručen,“ upozornila v pořadu na Radiožurnálu. Návrhu vyhověl ministr Blažek a to je pro ní důležité.

Očekávání některých lidí nemusím splnit

Velmi si váží jakékoliv reakce veřejnosti. Ale „glorifikace její osoby“ je prý svazující. Očekávání některých lidí nemusí být naplněna.

Bradáčová se ve Dvaceti minutách Radiožurnálu zamyslela také nad smyslem vrchního státního zastupitelství. Možná je přeceňované, ale připustila, že největší kauzy se odehrávají právě v Praze. „Závažné kauzy jsou vyšetřovány také na krajských státních zastupitelstvích,“ připomněla.

Práce vedoucího státního zástupce v Praze se Bradáčová ujme v úterý. V pořadu zazněla otázka, zda se bojí o svůj život. Připustila, že z něčeho strach má: Asi zvláštní člověk je ten, který říká, že se ničeho nebojí. Mám z mnoha věcí strach, ale rozhodla jsem se být státním zástupcem a také jsem souhlasila být vrchním státním zástupcem.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…