Ocenění Singera je výsměchem českým občanům, hřímá senátor Dryml

04.01.2014 19:23

Senátor Vladimír Dryml, který v současnosti připravuje novelu zákona o České národní bance (ČNB), která by omezila pravomoci guvernéra a zároveň se přísněji zabývala jmenováním dozorčí rady ČNB, se pozastavuje nad oceněním Miroslava Singera evropským centrálním bankéřem roku. Podle něj je ocenění současného guvernéra ČNB výsměchem českým občanům.

Ocenění Singera je výsměchem českým občanům, hřímá senátor Dryml
Foto: Hans Štembera
Popisek: Guvernér ČNB Miroslav Singer přednášel na právnické fakultě na téma Krize eurozóny

"Cena časopisu The Banker pro Miroslava Singera jenom potvrzuje, že při devalvaci měny šlo především o podporu evropských bank, nikoliv o zájmy českých občanů. Nejvíce na umělém snížení kurzu koruny vydělali bankéři, proč by tedy neocenili veřejně člověka, který takový krok provedl," uvádí senátor Vladimír Dryml ve svém prohlášení.

MUDr. Vladimír Dryml

  • BPP
  • Prezident svazu Senioři České republiky

"Žádný jiný guvernér národní banky by totiž zřejmě nebyl ochoten udělat tento krok pro zahraniční partnery na úkor obyvatel své země," dodává politik.

Senátor již dříve vystoupil s požadavkem na BIS kvůli prošetření intervencí ČNB. Jednání České národní banky a dozorčí rady bylo podle Drymla v rozporu se zájmy občanů České republiky. Zatím prý nikdo nedokázal přesně určit nějaký logický důvod pro devalvaci koruny.

Výsměch občanům

"Čeští občané nedostali ani možnost se na pád měny připravit. O tom, že jejich úspory byly znehodnoceny, se lidé dozvěděli ráno z médií. Ovšem nevěřím tomu, že zaměstnanci ČNB nebyli předem informováni a nevyužili těchto informací ke spekulacím. Stejně tak tuzemské banky s nadnárodním sídlem v Evropě. To, že si nyní ještě tito lidé dovolí udělit Singerovi cenu, osobně považuji za výsměch občanům České republiky," říká senátor.

Dryml nyní hodlá předložit novelu zákona o ČNB, kde bude k devalvaci měny potřebný podpis předsedy vlády, který je zodpovědný za dění v Česku. Novela by měla obsahovat i další úpravy jako například požadavek, aby dozorčí rada centrální banky byla nově schvalována Senátem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.” Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.” Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí o přibližně deset tisíc, což činí úbytek zhru…