Odboráři se pokoušeli investovat volné miliony. Teď neví, jestli je vůbec někdy uvidí

21.03.2015 9:44

Vrácení jedenácti milionů korun se už tři roky marně domáhá vedení Odborového svazu dopravy (OSD). To v roce 2011 zřejmě naletělo podvodníkům, když chtělo výhodně investovat volné peníze. Informují o tom sobotní Lidové noviny.

Odboráři se pokoušeli investovat volné miliony. Teď neví, jestli je vůbec někdy uvidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pole s mákem

Podle listu právě v roce 2011 přišel za vedením OSD investiční poradce a přivedl s sebou lidi, kteří se zabývali zemědělským byznysem. V domnění, že odboráři vydělají, půjčili s roční splatností jedenáct milionů korun společnosti Aida, která se zabývala nákupem máku. "Byla to zajímavá příležitost,“ vysvětlil s odstupem tehdejší krok odborářských bossů šéf OSD Luboš Pomajbík.

Když ale odboráři chtěli své miliony vrátit, na jejich výzvy nikdo nereagoval. Pomajbík nyní nechce kvůli tomu, že je celá věc vyšetřována, mluvit o detailech. Věří ale, že peníze odboráři nakonec dostanou zpátky.

Obchody s mákem byly jen fiktivní

Deník pak podrobně popisuje princip, jakým podvodníci získávali peníze na obchody s mákem. Ty ale byly jen fiktivní, ve skutečnosti vše fungovalo na principu letadla.

List také píše, že zmíněným podvodníkům nenaletěli jen odboráři, ale i uhlobaroni kolem Marka Čmejly. Ti prý podvodníkům půjčili 1,8 miliardy korun. Přitom právě Čmejla a lidé kolem něj podle deníku způsobili České republice na přelomu tisíciletí svými machinacemi kolem Mostecké uhelné škodu zhruba dvě miliardy korun. List k tomu ironicky parafrázuje známé úsloví o božích mlýnech: "Uhelná rypadla melou pomalu, ale jistě.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…