Odborník bez servítků: Armáda ubrání maximálně kraj. A jen týden

25.04.2014 23:05

Páteční Události, komentáře se věnovaly opět aktuálnímu dění na Ukrajině. Situaci ve východní části země popsal zpravodaj České televize Miroslav Karas. V další části se k obranyschopnosti české, ale i dalších evropských armád vyjádřil vojenský analytik Martin Koller.

Odborník bez servítků: Armáda ubrání maximálně kraj. A jen týden
Foto: Alexandr Sarnavský
Popisek: Město Malinovka na Ukrajině

Zadržení pozorovatelé mají sloužit jako rukojmí?

Zpravodaj na Ukrajině si posteskl, že přestože byl celý den ve Slavjansku, mnoho informací nemá. Upřesnil, že lidé z mise OBSE nebyli zadrženi přímo v uvedeném městě, ale někde mezi ním a Kramatorskem. Obě města jsou vzdálena asi deset kilometrů. Zadržení mise mohlo být prý motivováno obavou z útoku ukrajinské armády a mezinárodní pozorovatelé měli být použiti jako rukojmí.

Karas rovněž přiblížil, kdo vlastně tvoří východoukrajinské protivládní ozbrojence. Jsou to prý mladí muži, kteří nejsou oblečeni ve vojenských, ale jen v maskovacích uniformách. Podle poznatků redaktora jsou mezi nimi i ti, kteří prošli výcvikem. Domnívá se, že někteří z nich byli policisty, vojáky či příslušníky speciálních jednotek. Prý mají dobré velení a ovládají taktiku. Nedávno uzavřené ženevské dohody je nezajímají, chtějí dosáhnout svých požadavků, například rezignace současné ukrajinské vlády.

Navzdory dramatickým zprávám o incidentech panuje ve všech východoukrajinských městech normální život, i jen pár stovek metrů od okupovaných budov radnic.

Podle Karase většina tamních obyvatel není nakloněna připojení k Rusku, radikální separatisté jsou prý v menšině.

Polský prezident chce bojovou jednotku zemí Visegrádu

Televize přinesla také krátký rozhovor s polským prezidentem Bronislawem Komorowskim. Vyjádřil obavu z toho, že „Rusko nyní kreslí tlustou čáru mezi Západem a Východem“. Za důležité považuje připravit na Ukrajině vhodné podmínky pro prezidentské volby v plánovaném květnovém termínu. Polský prezident se vyslovil pro to, aby země Visegrádu vytvořily společnou bojovou jednotku.

Rusové nás mohou položit na lopatky i bez atomových zbraní

Vojenský analytik Martin Koller nepředpokládá, že by ruská vojska překročila ukrajinské hranice, i když takovou možnost úplně nevyloučil. Pesimisticky se vyjádřil ke schopnosti současné české armády chránit naši zemi. Čeští vojáci by prý byli schopni bránit území o velikosti jednoho kraje maximálně po dobu jednoho týdne.

Pokud by Rusové chtěli naší zemi zasadit tvrdý úder, prý by jim stačilo „několika raketami“, a to by ani nemusely nést jaderné hlavice,  vyřadit energetické zdroje. „V zimním období bychom pak pomřeli hlady a zimou a armáda by nám byla na nic,“ poznamenal s tím, že česká armáda je jen desetinová ve srovnání s tou v roce 1989.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…