Odstaví Trumpa, nastoupí Pence. A pak to začne... Odhalen tajný plán elit USA

08.08.2017 11:54

Známý britský levicový komentátor Paul Mason považuje za téměř hotovou věc, že Donald Trump ve svém úřadě „nepřežije“ déle než jeden rok a vystřídá jej viceprezident Mike Pence.

Odstaví Trumpa, nastoupí Pence. A pak to začne... Odhalen tajný plán elit USA
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

„Víme, že Donald Trump obdržel e-mail, ve kterém mu byla nabídnuta schůzka s ruskou stranou. Stejně tak víme, že velká porota zvažuje jeho předvolání ve věci ovlivňování voleb Kremlem. Stejně tak víme, že zvláštní poradce Robert Mueller vyšetřuje bývalého šéfa Trumpovy kampaně Paula Manaforta a bývalého poradce pro národní bezpečnost Michaela Flynna. Vše by nakonec mohlo skončit tak, že Trump rezignuje, nebo bude obviněn,“ soudí Mason.

Trumpa v prezidentském úřadě vystřídá viceprezident Mike Pence, kterého Mason považuje za klíčovou postavu konzervativní americké politiky. „Pence je spojencem bratrů Kochů, kteří doposud přispěli různým pravicovým subjektům na 400 milionů dolarů. Od Trumpa se však od začátku drželi dál. To se změnilo teprve tehdy, když si za viceprezidenta vybral právě Pence. Bláznivé tweety a ještě bláznivější prohlášení Trumpa na veřejnosti se tak stanou jen surrealistickým prologem k hlavní události.“

Anketa

Bude Donald J. Trump koncem roku 2017 ještě prezidentem USA?

93%
7%
hlasovalo: 1590 lidí

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Za onu výše zmíněnou „hlavní událost“ považuje Mason právě zvolení Pence. „Na pravici existují ve Spojených státech dva vzájemně se překrývající projekty. První z nich by se dal eufemisticky popsat jako ochrana příjmů a stojí za ním právě bratři Kochové. Jeho příznivcům jde o nízké zdanění a ve svém snažení se zaměřují především na ekonomiku. Změna klimatu je pro tyto lidi mýtus, Keynese označují za zlo atd.,“ píše Mason.

Příznivci druhého pravicového projektu jsou naopak značně konzervativnější a dle interpretace levicového britského komentátora si přejí represivní stát. „Ještě před letošními Vánocemi tak bude stát americká ultrapravicová elita před volbou, jestli dál stát při Trumpovi, nebo přejít k plánu, který byl zřejmý od začátku roku 2016. Tedy upřednostnit konzervativní proud v čele s Mikem Pencem.“

K současné politické situaci existuje z pohledu Masona jistá paralela i ve Velké Británii. „Trumpova „America first“ a brexit jsou dva pokusy o záchranu národních projektů volného trhu. Zastánci brexitu a různí ti Stevové Bannonové chtějí dosáhnout vytvoření trhem řízené společnosti. Zatím se jim však v období mezi červnem a listopadem 2016 podařilo vybudovat pouze dvě nestabilní demokracie,“ uzavírá Mason.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…