Okamura: Ať vládu jmenuje a řídí přímo volený prezident

28.08.2013 9:57

Senátor Tomio Okamura jde do předčasných voleb se svým hnutím Úsvit přímé demokracie s nápadem výrazně posílit pravomoci prezidenta. Informuje deník MF Dnes.

Okamura: Ať vládu jmenuje a řídí přímo volený prezident
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Tomio Okamura

Podle Okamury by měl přímo volený prezident jmenovat i řídit vládu. Naproti tomu TOP 09 by ráda sílu prezidenta oslabila vzhledem ke kontroverzním krokům Miloše Zemana. I ČSSD hodlá zvýraznit prvky parlamentní demokracie, plánuje kvůli tomu změnu Ústavy.

Úsvit hodlá prosazovat referendum jako nejvyšší projev vůle občanů

Hlavním volebním slibem Okamurova Úsvitu bude uzákonění referenda jako nejvyššího projevu vůle občanů. Hnutí také navrhuje zavedení odvolatelnosti politiků, zákaz souběhu více funkcí poslance a zavedení osobní, hmotné a trestní odpovědnosti politiků, soudců i státních zástupců za jejich rozhodování.

Okamura očekává, že ve volbách získá nejméně deset procent hlasů. Přidávají se k němu už i někteří současní politici.

Tvrdší imigrační a sociální politika

Například nezařazený poslanec Radim Fiala (dříve ODS) zdůrazňuje, že je potřeba přijmout ústavní brzdu proti dluhům. Podobné opatření má Švýcarsko. Fiala také požaduje tvrdší imigrační politiku České republiky. „Nechceme zde nepřizpůsobivé imigranty nebo příchod náboženských fanatiků,“ prohlásil Fiala.

Hnutí Tomia Okamury také požadují tvrdší postup v sociální politice a pomoci. Má být namířen proti nepřizpůsobivým a parazitujícím.

Okamura se spojí s "Moravany" a možná také s véčkaři

Lídry kandidátek Okamura oznámí příští týden. Jedná prý i s jedním z ministrů vlády Jiřího Rusnoka. Na kandidátkách dá prostor hnutí Moravané a neodmítl by ani členy Věcí veřejných. Okamura zatím vlastní kandidaturu zvažuje.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…