Okamura odpověděl na dotazy o financování Úsvitu. Tady jsou jeho slova

14.04.2014 15:30

Šéf hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura se na svém profilu vyjádřil k předvolební kampani do evropských voleb. Pokusil se vyvrátit několik spekulací o financování jeho strany, které se objevily v časopisu Reflex a v deníku MF Dnes.

Okamura odpověděl na dotazy o financování Úsvitu. Tady jsou jeho slova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lídr hnutí Úsvit Tomio Okamura

Okamura odmítá, že by na jeho účet u Komerční banky chodily peníze z Úsvitu. Peníze prý přišly na účet firmy Tomio Okamury, která připravovala na Zlínsku senátní kampaň a dále také eurokampaň a kampaně do senátů a komunálu.

Měsíční náklady Úsvitu na kampaň nepřesahují milion korun

Podle Okamury tedy chodilo na účet této firmy 984 483 korun, což je limit, který si strana odsouhlasila jako strop měsíčních nákladů na kampaně.

Šéf Úsvitu připomíná, že za kampaň zodpovídá kompletně on. „Tedy po všech stranách - nejen včetně té politické - hnutí donedávna bylo postavené jen na mé osobě a i díky médiím se nám těžko daří profilovat další naše osobnosti - byť je máme a skutečně výrazné,“ vyčetl Okamura médiím na svém profilu.

Když uzavřu dohodu, přijmu práci, tak jsem odpovědný i za platbu

Okamura prý osobně zajišťoval spolupráci s kreativci, reklamními a PR odborníky. „Jsem zvyklý, že když já dohodu uzavřu, já přijmu práci, tak jsem odpovědný i za platbu,“ vysvětlil na svém facebookovém profilu. Dodal, že se vším souhlasilo vedení strany.

Jedna z otázek se týkala i transparentního účtu u Fio banky. Podle novinářů mohly platby probíhat přes něj. To ale Okamura odmítl. „Tento účet nebyl přece zřízen ani pro běžné účetnictví strany, ale pro volební kampaň do Poslanecké sněmovny v roce 2013. Navíc, jak dobře víte, zákon žádné platby přes transparentní účet nepřikazuje,“ vysvětlil.

Jsme demokratické hnutí. O všem rozhoduje předsednictvo

Hnutí Úsvit pak mělo v účetní uzávěrce pohledávku ve výši 1 989 000 korun. Podle Okamury se jedná o náklady za senátní a připravovanou evropskou kampaň, které on uhradil za svou stranu.

Okamura vyloučil, že by členové strany dostávali od Úsvitu peníze. Výjimkou je mluvčí Jan Zilvar, který přiznal, že obdržel 20 tisíc korun. „Jsme demokratické hnutí, takže prakticky o všem rozhoduje předsednictvo, vše se projednává, každý se může vyjádřit, vznést dotaz a nikdo nic nedělá proti vůli předsednictva či navzdory členům," uzavřel Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…