Okamura zasívá stejný strach, jako Hitler. Jarku Nohavico, vy jste ho měl prohlédnout, vzkazuje publicista

06.08.2017 13:57

Publicista a spisovatel Luděk Navara se zamyslel na serveru Aktuálně.cz nad písničkářem Jarkem Nohavicou a nejnovější kauzou, která se kolem něj rozpoutala. Nohavica se totiž nechal vyfotit s předsedou hnutí SPD Tomiem Okamurou, ten pak snímek umístil na svůj facebookový profil.

Okamura zasívá stejný strach, jako Hitler. Jarku Nohavico, vy jste ho měl prohlédnout, vzkazuje publicista
Foto: Praha 10
Popisek: První hříbata divokých koní pokřtil písničkář Jaromír Nohavica, středočeský hejtman a starosta Milovic

„Dokázal vycítit nálady a vtipně nebo trefně napsat píseň, která oslovovala. A dokáže oslovit i dnes. Pobavit. Jaromír Nohavica. Taky pomáhal ‚přežít‘ už v dobách komunistické totality, kdy slovo vážilo víc, protože jeho cena byla často vyvažována odvahou. Je populární a líbí se. Tedy jeho písničky. Jak se ale líbí Jaromír Nohavica jako člověk?“ zamyslel se Navara nad populárním zpěvákem. Mnozí totiž, jak připomíná, byli v šoku už před lety, kdy se ukázalo, že Nohavica informoval Státní bezpečnost o své cestě do Vídně. Informovat StB pak prý měl opakovaně. 

„A teď ke všemu šokoval některé své fanoušky, když se vyfotil s Tomiem Okamurou, který je jedním ze symbolů české (vzhledem k Okamurově původu snad i japonské) malosti. Zdálo by se, že Okamura, který dokáže tak šikovně stavět na nenávisti k cizincům a vyvolávat strach, by se měl asi stát spíš terčem písničkářovy kritiky než přízně,“ sdělil Navara.

Původní text ZDE.

„Jen aby bylo jasno: nešlo o fotku náhodnou. Stejně tak není náhodná ani nenávist a strach, které Okamura a další zasívají: strach je sice špatný rádce, ale spolehlivý vazal. Davy ustrašených jsou vděčné každému, kdo s nimi ten strach sdílí. Jako voliči jsou skvělí. Byl to strach, který zasel Hitler, nacisté: byli to komunisté, kteří ještě krátce před rokem 1989 umně dávkovali strach davům: z revanšismu, z návratu sudetských Němců, z návratu kapitalistů, z pádu sociálních jistot...“ zmínil Navara. 

V závěru dodal, že si zkráta myslí, že hudebník by měl umět nahlédnout i do manipulací a her, které s námi někteří hrají. „Ať už v zájmu režimu, kterému slouží, či v zájmu vlastního úspěchu a prospěchu,“ řekl.

„A třeba tohle je ten omyl; čekáme, že ten, kdo nám mluví z duše, kdo dokáže kouzlit se slovy, bude sdílet i všechno to, co v duši cítíme my. Ale co když nám mluví z duše jen tak navenek? Co když umí jen skládat za sebe slova a hudbu, nic víc? A vůbec; co když čekáme od našich písničkářů, spisovatelů a dalších umělců o tolik víc, než je vůbec možné? Neměl to Čech tak vždycky? Nevěřil svým umělcům i v tom, co uměním vůbec nebylo, a tak se nutně musel zklamávat?“ zeptal se Navara. 

„Příběh Jaromíra Nohavici je jednou úžasnou a nesnadno uchopitelnou písní, která jen doplňuje dosavadní písničkářovu tvorbu. Možná jsou ale všechny tyhle písně (včetně onoho autorova životopisu) také trochu vypovědí o nás samotných. O tom, jak jsme žili, žijeme a co považujeme za správné. A Nohavica svým životem i dílem nás o tom jen nutí přemýšlet, nic víc,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…