Omezme výstavbu mešit, navrhli poslanci. Úřad ministryně Šlechtové je proti, je to prý protiústavní

26.01.2017 16:45

Návrh na regulaci výstavby náboženských staveb včetně mešit, který chce vložit poslanec ANO Karel Rais do novely stavebního zákona, považuje ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) po právní stránce za protiústavní. Návrh podle MMR představuje nepřiměřený zásah do ústavně zaručených práv, a to do práva na samosprávu a svobody náboženského vyznání. Na dotaz ČTK to dnes sdělila mluvčí MMR Veronika Vároši.

Omezme výstavbu mešit, navrhli poslanci. Úřad ministryně Šlechtové je proti, je to prý protiústavní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Minaret je 32 metrů vysoký, průměr kopule je 20 metrů. K centru jsou připojena zařízení pro péči o islámskou kulturu

Odkázala na část Listiny základních práv a svobod, kde stojí mimo jiné, že „každý má právo svobodně projevovat své náboženství nebo víru buď sám, nebo společně s jinými, soukromě nebo veřejně, bohoslužbou, vyučováním, náboženskými úkony nebo zachováváním obřadu“. Poukázala i na související ustanovení, které uvádí, že „výkon těchto práv může být omezen zákonem, jde-li o opatření v demokratické společnosti nezbytná pro ochranu veřejné bezpečnosti a pořádku, zdraví a mravnosti nebo práv a svobod druhých“. Z těchto ustanovení lze podle mluvčí dovodit, že Raisův návrh představuje nepřiměřený zásah do ústavně zaručených práv, a to do práva na samosprávu a svobody náboženského vyznání.

Rais chce přísnější regulaci u náboženských staveb, která by se týkala těch církví, které nemají tzv. zvláštní práva podle zákona o církvích. Nedotklo by se to například římskokatolické a husitské církve či Federace židovských obcí, jež řadu těchto zvláštních práv mají. Jde například o právo vyučovat náboženství na státních školách nebo zřizovat vlastní. Zvláštní práva naproti tomu nemá Ústředí muslimských obcí. O stavbě náboženských staveb u těchto církví bez zvláštních práv by například měli rozhodovat občané v místním referendu.

„Co se týká možnosti konat místní referendum o náboženských stavbách v obci, to lze konat již v současné době podle zákona o místním referendu,“ poznamenala mluvčí. Raisův návrh proto podle ní nadbytečně upravuje konání místního referenda, a proto nepřiměřeně zasahuje do systému právního řádu.

„Není navíc nijak zdůvodněno, proč má být schválení v místním referendu povinné jen pro náboženské stavby, když nelibost občanů obce může vzbudit i řada dalších staveb,“ uvedla mluvčí s tím, že může jít například o obchodní centra nebo továrny. Komplikovaná je podle ní i sama definice náboženské stavby a také není zřejmé, kdo a jak bude posuzovat, zda jde, nebo nejde o náboženskou stavbu.

Rais již dříve řekl ČTK, že k pozměňovacímu návrhu ho přiměli obyvatelé jedné z brněnských částí, kteří zjistili, že v jejich místě vznikají muslimské náboženské prostory a jich se nikdo na nic neptal. O jeho návrhu rozhodnou poslanci při závěrečném schvalování novely zákona.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…