Omluva za setkání s dalajlámou: Na Slovensku ji sepsali také. Podívejte se

24.10.2016 6:44

Slovenský ministr zahraničních věcí Miroslav Lajčák odevzdal čínskému velvyslanci dopis Lin Linovi adresovaný svému čínskému rezortnímu partnerovi. Podle jeho slov Slovensko uznává a respektuje politiku jedné Číny. Lajčák tak učinil poté, co zemi navštívil dalajlama.

Omluva za setkání s dalajlámou: Na Slovensku ji sepsali také. Podívejte se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čtrnáctý Dalajláma Tändzin Gjamccho

"Ministr též konstatoval, že Slovensku záleží na dobrých vztazích s Čínou a máme zájem na jejich upevňování, zejména rozšiřováním obchodně-ekonomické spolupráce," uvedl mluvčí rezortu Petr Stano.

Návštěva dalajlamy se uskutečnila na Slovensku před několika dny. Podle Lajčáka měla soukromý charakter a uskutečnila se na pozvání soukromého subjektu. Vláda Slovenska se dle jeho slov na její přípravě a realizace nepodílela a ani její členové se s dalajlámou nesešli.  

Původní text ZDE.

Zároveň však Lajčák také uvedl, že víkendové setkání dalajlamy s prezidentem země Andrejem Kiskou bude mít určitě na vztahy Slovenska s Čínou negativní dopad. "To jsou věci, které čínská strana nenechává bez reakce," uvedl Lajčák. Kvůli setkání si Čína již dvakrát předvolala slovenského chargé d'affaires v Pekingu. Lajčák se prý nyní bude snažit, aby ten dopad byl co nejméně zlý. Kiska sice tvrdí, že jeho setkání nijak nezpochybňuje jednoznačné stanovisko Slovenska k této otázce, čínský ministr je však jiného názoru - podle něj je přijetí dalajlamy v rozporu s politikou jedné Číny, kterou se Slovensko zavázalo podporovat. 
 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…