Opozice neuspěla, rozpočet prvním čtením prošel

21.10.2015 19:13

Poslanecká sněmovna dnes v prvním čtení i přes nesouhlas opozice schválila základní parametry státního rozpočtu na příští rok. Schodek má proti letošnímu schválenému schodku klesnout o 30 miliard korun na 70 miliard. Celkové výdaje budou 1,251 bilionu a příjmy 1,181 bilionu korun. Pravice neúspěšně navrhovala vrácení rozpočtu vládě k přepracování s cílem snížit výdaje i schodek.

Opozice neuspěla, rozpočet prvním čtením prošel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pak se probírala novela zákoníku práce. První tři dny nemoci proplácet nebo ne?

Dnešní hlasování neznamená schválení rozpočtu, ale jen jeho základních ukazatelů. Ty už poslanci nebudou moci změnit, mohou jen navrhovat přesuny uvnitř rozpočtu. Závěrečné schvalování přijde na řadu v prosinci. Nyní jednotlivé kapitoly rozpočtu projednají sněmovní výbory. Vláda předpokládá, že letošní schodek bude ještě nižší, než původně plánovala. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) řekl, že dnes ráno činil deficit 25 miliard korun.

 Pro schválení základních parametrů rozpočtu hlasovalo 95 poslanců, proti jich bylo 65.

TOP 09 neúspěšně navrhovala vrátit rozpočet vládě k přepracování

Vláda rozpočet chválila. "Je to rozpočet, který Česká republika potřebuje," řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle něj rozpočet přinese v neklidné době potřebnou stabilitu, podpoří růst, zaměstnanost a dobré fungování veřejných služeb. "Je to rozpočet, který posílí bezpečnost občanů a našeho státu," dodal. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) mimo jiné uvedl, že rozpočet je odpovědný vůči příštím generacím.

Opozice naopak rozpočet podrobila kritice. TOP 09 neúspěšně navrhovala vrátit rozpočet vládě k přepracování tak, aby výdaje a schodek klesly nejméně o 20 miliard korun. ODS chtěla snížit výdaje o 30 miliard korun. Pravici se nelíbily například nízké výdaje na investice nebo na podporu vědy a výzkumu.

Podle KSČM vláda rezignovala na zvyšování příjmů státního rozpočtu opětovným zavedením progrese u daní z příjmů jednotlivců i firem. "Nemůžeme tolerovat takto předložený státní rozpočet," řekl předseda KSČM Vojtěch Filip. Místopředseda KSČM Jiří Dolejš mimo jiné poznamenal, že některé vládní zákony nemusí přinést do rozpočtu očekávaný efekt.

Předseda rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD) řekl, že i kdyby byl rozpočet pozlacený, tak se pravici líbit nebude.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…