Ošklivá splátka za komunistické hlasy. Drahoš, Pospíšil, Štětina, Herman a další projevili své zhnusení nad prezidentem

21.04.2018 17:42

Miloš Zeman si svým projevem na sjezdu KSČM vysloužil potlesk soudružek a soudruhů. Politici z ostatních stran už zdaleka tak vstřícní k Zemanovi nebyli. Tvrdá slova na adresu hlavy státu zazněla od neúspěšného prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše, od jeho kolegy z prezidentských voleb Pavla Fischera či od bývalého lidoveckého ministra kultury Daniela Hermana. Prezidenta nešetřil ani europoslanec za TOP 09 Jiří Štětina.

Ošklivá splátka za komunistické hlasy. Drahoš, Pospíšil, Štětina, Herman a další projevili své zhnusení nad prezidentem
Foto: Twitter J. Ovčáčka
Popisek: Prezident Miloš Zeman

V Nymburku probíhá X. sjezd komunistické strany. Ve stejné době se však do České republiky vrací jeden ze slavných synů vlasti kardinál Josef Beran. Ten Josef Beran, kterého pronásledovali a týrali jak nacisté, tak komunisté. Především pravicoví politici vyčítají prezidentu Zemanovi, že než by se poklonil Josefu Beranovi, raději vyrazil za komunisty.

„Ve stejnou dobu, kdy se na Hradě koná slavnostní mše za kardinála Berana, vystupuje prezident této země s pozdravem ‚soudružky a soudruzi‘ na sjezdu komunistů. Té strany, která Berana 16 let věznila a nakonec vyštvala do exilu. Větší symboliky netřeba...“ poznamenal Zemanův sok z lednové volby Jiří Drahoš na sociální síti twitter.   

Další uchazeč o prezidentský post Pavel Fischer doplnil, že se na sjezdu komunistů snad vyrovnával i s vlastní minulostí, když mluvil o rizicích, která s sebou nese monopol moci. Snad tím podle Fischera narážel i na období opoziční smlouvy, kdy si jako premiér za ČSSD spolu s ODS Václava Klause uzurpoval moc.

Nelítostná salva slov padla na hlavu prezidenta z řad politiků TOP 09. „Co víc charakterizuje dnešní politickou situaci než fakt, že přímo volený prezident republiky místo účasti na pohřbu kardinála Berana jede řečnit na sjezd Komunistické strany Čech a Moravy? To je opravdu ošklivá splátka za komunistické hlasy v prezidentské volbě,“ začal za TOP 09 Jiří Pospíšil s tím, že komunisté trestali kardinála Berana i po smrti, když mu odmítali splnit poslední přání a odmítli dovolit převoz jeho těla k odpočinku do vlasti.

Faktem je, že Zeman na sjezdu poděkoval komunistům za podporu, kterou mu vyjádřili v přímé volbě, byť jedním dechem dodal, že vlastně neměli moc na výběr, protože byl jediným levicovým kandidátem.

Bývalý poslanec za TOP 09 Michal Kučera připomněl, že nedaleko Nymburku bydleli také Josef a Ctirad Mašínovi, kteří bojovali proti komunistům se zbraní v ruce. O slovo se přihlásil také europoslanec TOP 09 Jaromír Štětina, který konstatoval, že byl stejně jako Zeman členem komunistické strany. Prezident se k tomu ostatně sám přihlásil na X. sjezdu KSČM. Ale na rozdíl od Zemana prý Štětina jednoho dne pochopil, že komunistická stran je stranu nereformovatelnou.

1, místopředsedkyně TOP 09 také v jednu chvíli volila podobná slova jako Miloš Zeman. Napsala pár slov k únoru 1948. Prezident před komunisty mluvil o Vítězném únoru 1948, ale označil ho za prohraný únor. Markéta Pekarová Adamová si posteskla, že v únoru 1948 museli komunisté za Edvardem Benešem na Hrad. V roce 2018 už nikam nemusí, prezident přišel přímo na jejich sjezd.

V souvislosti s návratem ostatků kardinála Berana do vlasti zmínil na sociální síti twitter také někdejší ministr kultury Daniel Herman z jeho pohledu ostudnou nepřítomnost prezidenta v tento slavnosti moment v katedrále sv. Víta na Pražském hradě. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…