Ošklivé české Vánoce. Komentář v novinách

22.12.2015 13:21

Procházka po českých i moravských náměstích, která jsou zaplněna prodejními stánky a vyzdobena vánočními motivy, naprosto zhnusila komentátora Lidových novin Jiřího Peňáse. „Jsou to smutné a bučivé české Vánoce,“ konstatuje.

Ošklivé české Vánoce. Komentář v novinách
Foto: Hans Štembera
Popisek: A je to. Vánoční strom na Staroměstském náměstí svítí

„Z ampliónu vyřvávají elektrizované koledy, říhavý pach laciného svařáku se mísí s nasládlým a nepříjemným odérem tzv. trdelníku, věci, která je jednak nedobrá a druhak o ní nikdo, dokud nějaký Maďar nepřivezl před pár lety stroj na jeho vyrábění, v Čechách neslyšel,“ zahajuje Peňás trudný popis oslavy Vánoc v českém podání.

Prodejní stánky, kterých je na náměstích plno, považuje komentátor za „ošklivé zvětšené psí boudy“, jež nabízejí předměty, které by si nikdo dobrovolně nekoupil: „solné kameny, humpolácké a všude stejné hrnky jak do domku baby jagy, alergii vzbuzující chemické lektvary do vany, ezoterické nesmysly, bačovské papuče a valašky, sekyrky a amulety, jako bychom byli lidem poloindiánským a nikoli středoevropským.“

Narazit na vkusný předmět, na kterém by byla znát dovednost a kvalita je dle jeho zjištění takřka nemožné. Podobně jako na krajové a místní pozoruhodnosti či pokrmy. „Ten kontrast je do očí bijící na české a na saské straně Krušných hor, kde se tradice zachovaly a i svíčky mají řád a úroveň. Takový výlet kousek za hranice je dobrý pro národní masochisty,“ míní Peňás.

Zmrzačeným hybridem jsou české Vánoce prý i po stránce estetické. „Výsledkem je matlanina papundeklových andílků s debilními sněhuláky a soby uplácanými z toho nejlacinějšího materiálu, ze skelné vaty a polystyrenu. Patrný je naprostý úpadek řemeslné, rukodělné práce, neschopnost napsat nápis tak, aby byl aspoň trochu hezký, problém se základními pravidly estetiky, zmatlanina pseudofolklóru a nejpokleslejší formy masového konzumu,“ je zhnusen komentátor.

Celý komentář ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…