Osvětim osvobodili Ukrajinci, ne Rudá armáda, zaznělo z polské vlády. Analytička Spencerová k tomu napsala...

21.01.2015 18:15

Na nové trendy v tom, jak interpretovat události spojené s druhou světovou válkou, upozorňuje na serveru Literarky.cz novinářka Tereza Spencerová. Poukazuje na to, že Lotyšsko zakázalo výstavu o holokaustu, a na tvrzení polského ministra zahraničí o tom, že Osvětim osvobodili především ukrajinští vojáci.

Osvětim osvobodili Ukrajinci, ne Rudá armáda, zaznělo z polské vlády. Analytička Spencerová k tomu napsala...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Tereza Spencerová, redaktorka Literárních novin

"Lotyšsko zahájilo své předsednictví EU zákazem výstavy, která měla v sídle UNESCO v Paříži nabídnout pohled na holokaust očima dětských vězňů lotyšského koncentračního tábora Salaspils,“ píše novinářka v úvodu s tím, že výstava měla být zahájena 26. ledna. Na její přípravě se kromě lotyšských historiků podíleli rovněž experti z Ruska a Běloruska, a to pod záštitou UNESCO.

Salaspils leží asi 18 kilometrů od Rigy a tamním koncentračním táborem, který byl zřízen v roce 1941, prošlo na 120 tisíc lidí. Spencerová upozorňuje, že připomínka jejich tragického osudu, holokaustu i nacistického vraždění nyní ale podle lotyšské vlády může "poškodit image země“ v době jejího unijního předsednictví.

Stát předsedající EU považuje nacistické zločiny za své

"Ukazuje se tak, že stát, který předsedá Evropské unii, považuje nacistické zločiny za své,“ komentoval lotyšské veto šéf ruské Nadace historické paměti Alexandr Ďjukov.

Novinářka v této souvislosti poukazuje na lotyšský muzikál Cukurs, Herberts Cukurs opěvující lotyšského válečného zločince a nacistického kolaboranta, který měl premiéru loni v říjnu. „Muzikál vydává Cukurse za národního hrdinu a ne za krutého vraha Židů, jímž byl,“ prohlásil šéf jeruzalémského střediska Simona Wiesenthala Efraim Zuroff. Cukurs prý po válce unikl trestu, uprchl do Latinské Ameriky. Až v roce 1965 byl popraven agenty Mosadu v uruguayském Montevideu.

Polsko raději oficiálně nezvalo žádné zahraniční státníky

Spencerová si všímá i toho, že mezi hlavami států a četnými politiky na oslavách 70. výročí osvobození Osvětimi bude chybět Vladimir Putin, byť právě Rudá armáda Osvětim osvobodila. Místo sebe posílá do Polska delegaci v čele s šéfem své prezidentské kanceláře. Spencerová uvádí, že Polsko ve snaze vyhnout se Putinovu pozvání se rozhodlo, že oficiálně nebude zvát žádné zahraniční státníky a přenechá tuto starost Muzeu Osvětimi a mezinárodní osvětimské radě.

Polský ministr zahraničí Grzegorz Schetyna k neúčasti ruského prezidenta konstatoval, že Osvětim beztak osvobozovali hlavně Ukrajinci. "Je lepší říci, že (Osvětim) osvobozoval 1. ukrajinský front a Ukrajinci? Protože právě Ukrajinci v ty lednové dny otevírali bránu a osvobozovali tábor,“ prohlásil pro polský rozhlas.

Spencerová k tomu podotkla, že Rudá armáda za druhé světové války nazývala fronty podle místa jejich působení a ne podle národnosti vojáků, kteří v něm sloužili. "Osvětim tak osvobozovali vojáci 1. ukrajinského frontu, který se původně jmenoval Voroněžský, a 4. ukrajinského frontu, původně Jižního,“ dodala novinářka Tereza Spencerová.

  • Celý článek Terezy Spencerové najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…